El parmak eklemlerinin hareket kapasitelerinin inklinometrik yöntemle ölçümü
The measurement of finger joint's range of motion with inclinometer
- Tez No: 129778
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP MESUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: elin parmak eklemleri, hareket açıklığı ölçümü, inklinometre. 57, finger joints, measurement of range of motion, inclinometer 58
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
7. ÖZET EL PARMAK EKLEMLERİNİN HAREKET KAPASİTELERİNİN İNKLİNOMETRİK YÖNTEMLE ÖLÇÜMÜ Eklem hareket genişliklerini ölçmek için özel imal edilen Elektronik Dijital İnklinometre aleti, amaca uygun bir modifikasyon yapılarak, parmak eklemlerinde uygulanmıştır. Beş parmağın her bir eklemi için optimal yöntem belirlenmiştir. 20 erkek ve 21 kadın üniversite öğrencisinden (yaş ortalaması 19-20) oluşan gönüllü denek gruplarının dominant ve nondominant ellerinden 36 hareket ayrı ayrı ölçülmüştür. Ortalama sonuçlar ve standart sapmalar tablolar halinde verilmiş, istatistiksel analizler yapılmıştır. Parmaklar arası ve eklemler arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Dominant tarafın değerleri erkeklerde de, kadınlar da daima daha fazla bulunmuştur. Kavrama gücü ve yumruk oluşturma gücüne yönelik hareketlerde erkekler üstün iken, ince ayarlı parmak ucu hareketlerinde, ince tutuşta ve tüm ekstansiyonlarda kadınlar üstün bulunmuştur. Türkler için ortaya konan ilk standart rakamlar şöyledir: başparmak palmar abduksiyonu 36°-38°, radial abduksiyonu 26°-28°, oppozisyonu 56°-60°. Metakarpofalangeal eklemlerde fieksiyon 95°, ekstansiyon 25° (başparmakta fieksiyon 60°, ekstansiyon 30°); abduksiyon/adduksiyon 40°- 50° (başparmakta 4°-5°). Proksimal interfalangeal eklemlerde fieksiyon 100°- 110°, ekstansiyon 10°- 15°. Distal interfalangeal eklemlerde 68°-78°, ekstansiyon 4°-5°. Başparmağın interfalangeal ekleminde fieksiyon 75°-80°, ekstansiyon 25°-30°. İnklinometre aletinin pratik kolaylığı yanında güvenilir olduğu anlaşılmış ve parmak eklemlerinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY THE MEASUREMENT OF FINGER JOINTS' RANGE OF MOTION WITH ELECTRONIC DIGITAL INCLINOMETER The measurement of finger joints' range of motion (ROM) was performed with electronic digital inclinometer (EDI) applied to hand digits with special modification.The technique of measurement method was designated for each finger's joints 36 diffrent measurement of dominant and nondominant hands on 20 male and 21 female volunteer university students (19-20 years) were determined. Mean and standart deviations of all measurement were presented in tables and statistically analysis was made. The results were compared between each finger joints. The outcome of the dominant side were determined always higher than nondominant side on both of group.We observed that the male hands appropriate to grasp and clenched fist but the female hands suitable to all precision grip movements and extensions. First data with inclinometer on Turkish people were a) thumb, palmar abduction 36° -38°, radial abduction 26°-28°, opposition 56°-60°, metacarpophlangeal flexion 60° extension 30°, abduction/adduction 4° - 5°, interphalangeal joint flexion 75°-80°/extension 25°- 30° b) digits (H-IV), metacarpophalangeal joints flexion 95°/extension 25°; abduction/adduction 40°-50°, proximal interphalangeal joints flexion 100°-110%xtension 10°-15°, distal interphalangeal joints flexion 68°-78°, extension 4°-5° This study show that the electronic digital inclinometer is practical and safe also it's very clearly useful for measurement of digits ROM.