Malignite potansiyeli taşıyan oral mukoza lezyonlarında klinik ve morfometrik değişikliklerin araştırılması
Investigation of clinical and morphometric alterations in potentially malignant oral mucosal lesions
  1. Tez No: 129858
  2. Yazar: ZAFER ÖZGÜR PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer morfometri, DNA ploidi, ağız kanseri, Nuclear morphometry, DNA ploidy, oral cancer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
61 ÖZET Malignite potansiyeli taşıyan oral mukoza lezyonlarında klinik ve morfometrik değişikliklerin araştırılması Kanserin başarılı bir şekilde tedavisi günümüzde halen çok önemli aşamalardan biri olarak kabul edilmekte ve ağız kanserleri için de bu görüş geçerliliğini korumaktadır. Son kırk yılda, cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi alanındaki büyük ilerlemelere rağmen ağız kanserlerinde beş yıllık yaşam oranı halen yaklaşık %25 kadar düşük seviyelerdedir. Klinik olarak tetkik edilebilen lezyonlarda ilk değişimlerin epitelde meydana geldiği düşünüldüğünden her bir hücrenin örneklenmesinin displazik değişimde erken tanı şansını artırabileceği bildirilmiştir. Bu çalışma, malignite potansiyeli taşıyan lezyonlarda Feulgen ile boyanmış normal ve anormal hücrelerin morfometrik analizi için planlanmıştır. Bu amaçla, sitolojik fırçanın kullanıldığı eksfoliatif sitoloji tekniği ile hücreler örneklenmiş ve her hastada kontralateral sağlıklı mukozal saha kontrol olarak kabul edilmiştir. Histomorfometrik analiz bir görüntü analiz sistemi ile gerçekleştirilmiş ve her örnek için, çevre, alan, dairesellik oranı, eşit alanlı daire çapı, kısa çap, uzun çap, yoğunluk, DNA içeriği (C), DNA indeksi ve entropi' yi içeren nükleer morfometrik değişkenlerin ölçümü yapılmıştır. Feulgen ile boyalı kazıma - yayma preparatlarının histomorfometrik analizi, malignite potansiyeli taşıyan lezyonlarda, kontrol hücreleri ile karşılaştırıldığında belirgin değişimler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY Investigation of clinical and morphometric alterations in potentially malignant oral mucosal lesions Today, the successful treatment of cancer remains one of the greatest challenges and oral cancer is no exception. Five year survival rates have remained disappointingly low at approximately 25 % despite major advances in surgery, radiotherapy and chemotherapy over the last 40 years. The initial changes which eventually give rise to a clinically detectable lesion are thought to occur within the epithelium, so that the sampling of individual cells might improve the chance of detecting dysplastic change. This study was planned for the morphometric analysis of normal and abnormal cells in Feulgen stained smears obtained from potentially malignant lesions. Exfoliative cytological method with the use of a cytobrush was used for this purpose and contralateral healthy mucosal sites were sampled as control in every patient. Histomorphometrical analysis were accomplished by an image analysis system and nuclear morphometric parameters involving perimeter, area, form factor, diameter equivalent circle, minimum feret, maximum feret, intensity, DNA content (C), DNA index and entropy were measured for each sample. Nuclear morphometric analysis of Feulgen stained smears has revealed subjective changes in potentially malignant lesions with respect to their contol site.