Kennedy sınıf III dişsizlik olgularında üç farklı tür hassas tutucunun kuvvet iletimi yönünden karşılaştırılması
The comparison of the spesification of force distribution of three types of precision attachments used in kennedy class III partially edentulous arches
  1. Tez No: 129859
  2. Yazar: BURCU AVCI DEMİRALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTAHHAR ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt tutucular, fotoelastik kuvvet analizi, hareketli bölümlü protez, hassas tutucular, kuvvet iletimi, Direct retainers, load transmission, photoelastic stress analysis, precision attachments, removable partial denture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
73 ÖZET Kennedy Sınıf m Dişsizlik Oiguiarında Üç Farklı Tür Hassas Tutucunun Kuvvet İletimi Yönünden Karşılaştırılması Çalışmamızda Klas III oiguiannda kullanılan üç ana gruptaki (rezilient, rijid ve yarı- rijid) hassas tutucuların destek dişlere ilettiği kuvvetlerin fotoelastik stres analizi yöntemi ile invitro, karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlandı. Ağız ortamını yansıtan modelin hazırlanması amacıyla Kennedy Sınıf III / Modifikasyon I vakasına uyan alçı modelden silikon esaslı ölçü maddesi ile negatif elde edildi ve bu negatif içerisine pembe mum eritilerek, alçı modelin mum dublikatı hazırlandı. Cr-Co alaşımından döküm yolu ile elde edilen metal dişlerin periodontal membranı silikon esaslı ölçü maddesinden oluşturuldu. Dişler mum modele gömülerek model üzerinden, iki fazlı silikon esaslı ölçü maddesi ile ölçü alındı. Ölçü içerisindeki mum kaynatılarak oluşan boşluğa fotoelastik rezin (PL-2) dökülerek model elde edildi. Model üzerinde VKS-SG (esnek, rijid ve yarı-rijid tip), Ceka-Revax, ASC-52, Special series stress breaker, Miniancor rijid attachment, NAB-92, Rod attachment, AP-Piccolino, Klinat-98 ve Preci- Vertex hassas tutucularını içeren altı adet iskelet bölümlü protez hazırlandı. Herbir hassas tutucunun kuvvet iletim özelliklerini değerlendirmek amacıyla ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Fotoelastisite laboratuvannda, herbir protez ayrı ayrı model üzerine oturtularak polariskop cihazı üzerine yerleştirilerek çift taraflı dikey ve tek taraflı dikey, mesial ve distal yönlü kuvvetler uygulandı. Yüklemeler sonucu modelde oluşan renkli kuvvet çizgileri polariskop cihazında gözlendi ve fotoğrafları çekildi. Çalışmamızın sonucunda Amortisör ve NAB-92' nin en olumsuz hassas tutucular olmuş bunları Miniancor, AP-Piccolino ve Bredent esnek tip izlemiştir. En az gerilim ise ASC-52 ve Bredent yarı-rijid tipte görülmüştür.
Özet (Çeviri)
74 SUMMARY The comparison of the spesification of force distribution of three types of precision attachments used in Kennedy Class III partially edentulous arches. In this study we evaluated the load transmission characteristics to the abutment teeth of mandibular Kennedy Class III removable partial dentures designed with three different types of precision attachments by using photoelastic stress analysis method. The model, simulating the in vivo situation, was prepared with photoelastic resin named as PL-2. The condensation type silicone impression material was used to simulate the periodontal ligament of the abutment teeth which had been casted with Cr-Co alloy. A total of six removable partial dentures carrying, VKS-SG (resilient, rigid and semi-rigid type), Ceka-Revax, ASC-52, Special series stress breaker, Miniancor rigid attachment, NAB-92, Rod attachment, AP-Piccolino, Klinat-98 and Preci- Vertex attacchments, were produced. Bilateral vertically and unilateral vertically, mesially and distally directed loads were applied to the prostheses and the fringes which appeared on the polariscop were photographed. As a result of this investigation, it was determined that special series stress breaker and NAB-92 were the worst precision attachments in distributing loads. These attachments were followed by Miniancor rigid attachment, AP-Piccolino and Bredent resilient type attachments. ASC-52 and Bredent semi-rigid type attachments were the most favorable attachments in load transmission.