Behçet hastalığında serum eizinofil katyanik protein(ECP) düzeyleri ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi
The serum eosinophil cationic protein levels in Behçet's disease and it's relationship with the disease activity
- Tez No: 129932
- Danışmanlar: PROF.DR. EREN ERKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Romatoloji, Allergy and Immunology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Eozinofil Katyonik Protein, Eozinofil, Thl-Th2 Polarizasyonu, IgE V, Behcet's Disease, Eosinophil Cationic Protein, Eosinophil, Thl-Th2 Polarisation, IgE VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET BEHÇET HASTALIĞINDA SERUM EOZİNOFİL KATYONİK PROTEİN (ECP) DÜZEYLERİ VE HASTALIK AKTİVİTESİ İLE İLİŞKİSİ Bu çalışmada, Behçet hastalığında serum ECP düzeylerinin araştırılması ve klinik aktivite ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu (ISG) tam kriterlerini karşılayan ve herhangi bir ilaç tedavisi almayan 48 Behçet hastası (24 kadın, 24 erkek, yaş ortalaması 37.2+9.3 yıl) alındı. Hastaların 23 'ü aktif ve 25'i de inaktif idi. Hastalıklı kontrol grubu olarak 21 allerjik rinitli hasta (12 kadın, 9 erkek, yaş ortalaması 34.2+10.0 yıl) ve 21 sağlıklı birey (11 kadın, 10 erkek, yaş ortalaması 34.0 + 5.5 yıl) çalışmaya dahil edildi. Kolşisin tedavisi alan inaktif hastaların ilaçlan kan örnekleri toplanmasından on gün önce kesildi. Allerji veya parazitoz öyküsü olan veya aldığı tedavi kesilemeyecek durumda olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Tüm olgularda FEIA yöntemiyle serum ECP düzeyleri ölçüldü. Aktif Behçet hastalarının (ortalama + st sapma 47.1+46.1 ug/L) serum ECP düzeyleri, sağlıklı kontrol grubundan (62.9+30.5 ug/L) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p=0.003). Aktif Behçet hastalarının ortalama serum ECP düzeyleri, inaktif gruba kıyasla (65.7+46.3 ug/L) daha düşük saptandı ancak anlamlı istatistiksel farklı bulunmadı (p=0.079). Tüm Behçet olgularının ortalama serum ECP düzeyi (56.8+46.7 ug/L) ile kontrol grubunun ortalama değeri arasında fark görülmedi, fakat allerjik rinitli grubun ortalama değerinden (84.3+40.9 ug/L) anlamlı olarak düşük saptandı (p=0.005). Thl/Th2 dengesi, immün sistemde önemli rol oynar. Behçet hastalığında immün yanıtın Thl polarizasyonu lehine değiştiği gösterilmiştir. Th2 hücrelerden salman başta IL-5 olmak üzere bazı sitokinler eozinofil proliferasyonunu stimule ve eozinofil fonksiyonlarını aktive eder. Eozinofiller, immün yanıt regülasyonunda rol oynayan önemli immün modulator hücrelerdir. ECP, eozinofil aktivitesini ve turnover hızım yansıtan majör proteinlerdendir. Aktif Behçet hastalarında ortalama serum ECP düzeyinin düşük bulunması, aktif dönemde baskılanmış Th2 yanıtı ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SERUM EOSINOPHIL CATIONIC PROTEIN LEVELS IN BEHCET'S DISEASE AND IT'S RELATONSHIP WITH THE DISEASE ACTIVITY In this study, to investigate the serum ECP levels in Behcet's Disease and to evaluate it's realtionship between clinical activity were aimed. Behçet patients, who were diagnosed according to the criteria of International Study Group of Behcet's Disease, not receiving any medication were included (n=48, 24 males and 24 females, mean age 37.2+9.3 years). Of the patients, 23 were in active and 25 in inactive period of the disease. As the diseased control group, 21 patients with allergic rhinitis (9 males and 12 females, mean age 34.2+10.0 years) and as the normal control group, 21 healthy subjects (10 males and 11 females, mean age 34.0 + 5.5 years) were included in the study. The medication was stopped before the blood samples were taken, for the inactive Behçet patients who were on colchicine treatment. The cases with any allergy or parasitosis history or whose medication can not be stopped were excluded. The serum ECP levels were measured by the FEIA method. The mean serum ECP level of the active Behçet group (mean + st deviation: 47.1+46.1 u.g/L) was significantly lower when compared to the healthy controls (62.9+30.5 ug/L), p=0,003. The mean serum ECP level of the active Behçet group was lower than the inactive group (65.7+46.3 ug/L) but the difference was not statistically significant (p=0.079). The mean serum ECP level of the total Behçet group (56.8+46.7 ug/L) had no difference when compared to the healthy controls but significantly lower when compared to the allergic rhinitis group (84.3+40.9 ug/L) p=0.005. The Thl/Th2 profile plays a really important role in the immune system. It was proven that the immune response is swiched to the Thl polarisation in active state of the Behcet's disease. Some cytokines which are released from the Th2 cells, such as IL5, stimulate the eosinophil proliferation and activate the eosinophil functions. The eosinophils are important immune modulatory cells which play a role in the immune response. The ECP is one of the major proteins which reflect the eosinophil turnover rate and activity. The lower serum ECP levels in active Behçet patients can be explained by the supressed Th2 response in the active disease state.