Güneydoğu Anadoludaki hodgkin hastalığı'nın klinikopatolojik özellikleri
Clinicopathologic feature of the hodgkin disease in the Southeast Anatolia
- Tez No: 129995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Hogkin hastalığı, klasifikasyon, histolojik alttipler 54, Hodgkin disease, classification, histologic subtypes 55
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Hodgkin hastalığı (HH), reaktif yangısal hücrelerden oluşan, fibrozisin eşlik ettiği bir zeminde neoplastik RS hücreleri ve diğer Hodgkin hücreleri ile karakterize malign lenfomadır. HH için geliştirilen Rye sınıflandırması uzun yıllar kullanılmıştır. Lenfomalar için önerilen son REAL ve WHO sınıflandırmaları HH'nı da kapsamaktadır. Bu çalışmadaki amacımız bölgemizdeki HH'nın klinikopatolojik özelliklerini incelemektir. Bu çalışmada, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 1987- 2003 tarihleri arasında, HH tanısı alan 160 olgu, Rye ve WHO sınıflandırmasına göre yeniden incelenerek subtiplerine ayrıldı. Bu tiplerin yaş, cins, lokalizasyon, evre ve B semptomları gibi parametreler arasındaki ilişki araştırıldı. Olgularımızın 111'i (%69.4) erkek, 49'u (%30.6) kadın olup, erkek/kadın oranı 2.3/1 'idi. En çok olgu (%25.6) 2. dekatta izlendi ve olgularımızın 95 (%59.4)'i ilk üç dekattaydı. Olgularımızın 109 (%68.1)'unda servikal, 14 (%8.8)'ünde aksiller, 13 (%8.1 )'ünde abdominal, 9 (%5.6)'unda supraklavikuler, 9 (%5.6)'unda inguinal ve 6 (%3.7)'sında mediastinal lenf düğümleri tutulmuştu. Rye sınıflamasına göre; 160 olgumuzun 39 (%24.4)'u LZHH, 33 (%20.6)'ü NSHH, 62 (%38.8)"si MSHH ve 26 (%16.2)'sı LFHH idi. MSHH en sık, LFHH ise en az görülen histolojik alttiplerdi. WHO sınıflandırmasına göre olgularımızın -3 (%1.9)'ü NLPHH, 157 (%98.1)'si klasik tip HH idi. 32 olguya immunohistokimyasal boyama yapıldı. Dosyalarına ulaşılan 90 olgunun- 47'sinde B semptomları vardı ve NSHH, MSHH ile LFHH olguları daha ileri evrelerde saptandı. Sonuç olarak; gelişmiş batı ülkelerinin aksine, bulgularımız ülkemiz gibi sosyoekonomik yönden benzer ülkelerin bulguları ile uyumludur. Bununla birlikte, bölgemizde özellikle MSHH başta olmak üzere olgularımızın daha erken yaşlarda görüldüğü izlenmektedir. ¦ >¦
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hodgkin's disease (HD) is a malign lymphoma, including characteristic Reed- Sternberg cells and other Hodgkin cells.in reactive inflamatory and fibrotic background. Rye classification was developed for HD and used for a long time. Recently REAL and WHO classifications proposed for lymphomas have included HD, also. The purpose of this study is to investigate the clinicopathologic features of the HD in our region. In this study, 160 cases dignosed as HD was re-classified according to Rye and recent WHO classifications between 1987 to 2003 at Dicle University, Medical Faculty, Department of Pathology. The relationship between the histopathological subtypes and some parameters such as age, sex, localization, stages and B symptoms was investigated. Of our all cases, 1 1 1 (69.4%) men and 49 (30.6%) women, the male to female ratio was 2.3/1. The most of cases (25.6%) were in the second decade and 95 cases (59.4%) were in the first three decades. The 109 cases (68.1%) in cervical, 14 cases (8.8%) in axillar, 13 cases (8.1%) in abdominal, 9 cases (5.6%) in inguinal, 9 cases (5.6%) in supraclavicular and 6 cases (3.7%) in mediastinal lymph nodes were localizated. According to Rye. classification, of 160 cases, 39 cases (24.4%) LPHD, 33 cases (20.6%) NSHD, 62 cases (38.8%) MSHD and 26.cases (16.2%) were LDHD. MCHD were the most common histological subtype and LDHD were the least common histological subtype. According to WHO classifications, 3 (1.9%) of all our cases were NLPHD and 157 cases (98.1%) were classic type of the HD. Immunohistochemical staining applied to only 32 cases. The 47 cases of the 90, reached archive files, had B symptoms and also, NSHD, MCHD and LDHD cases had more advance stages. As a results, in contrast to developed Western countries, our results consistent with developing countries' results, having same socioeconomic condition like our country. However, in our region, HD has been encountered earlier age than the other developing countries, especially MCHD.