Güneydoğu Anadolu bölgesi turizm çekiciliklerinin bölgeye gelen turistlerin tatminine etkisi üzerine bir araştırma
A survey on the attractivity of Southeast Anatolian beauties on the overall satisfaction of tourists visiting there
  1. Tez No: 147305
  2. Yazar: TAHSİN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KADİR ÇORBACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Turizm Potansiyeli, Turistik Destinasyon, Hizmet Kalitesi, Müşteri Memnuniyeti, Southeastern Anatolian Region, Tourism Potential, Touristic Destination, Service Quality, Customer Satisfaction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dünyada turizm hareketleri son yıllarda ivmeli bir gelişme göstermektedir. Ülkemiz de sahip olduğu turizm değerleri ile bu gelişmelerden en çok etkilenen ülkelerden biridir. Ülkemiz turizmi, Turizm gelirleri açısından dünyada 14. sırada, gelen turist açısından da 20. sırada yer almaktadır. Gelecekte turizmin hızla gelişeceği öngörüldüğünden ülkemizin de turizmdeki önemi artacaktır. Turizm endüstrisi, göstermiş olduğu bazı farklı özellikler yüzünden diğer hizmetler sektörlerinden aynlmaktadır. Özellikle turizm endüstrisinde hizmetlerin kalitesi büyük önem arz etmektedir. Dünyada Turizm işletmelerinin kalitelerini arttırdığı son yıllarda, turizm hizmet kalitesinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi ülkemiz açısından çok önemlidir. Müşteri memnuniyetinin ve sunulan hizmetlerin kalitesi, turistlerin tatminine etki göstermektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesi sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerler açısmdan ülkemizin en önemli bölgelerinden biridir. Özellikle son yıllarda yaşanan güvensizlik ortamı bölge turizmine büyük zarar vermiştir. Ancak son yıllarda bölgenin huzur ortamına kavuşması Turizm değerlerinin yeniden değerlendirilip, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Özellikle bölgeler arası gelişmişlik düzeyinin azalacağı öngörülmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan literatür ve saha çalışmalarının sonucunda önemli turistik değerlerin olduğu görülmüştür. Bu coğrafya insanoğlunun insan olduğunu anladığı ve dünyanın ilk medeniyetlerinin çıktığı Mezopotamya bölgesinin kuzeyindedir. Adıyaman'daki dünyanın sekizinci harikası Nemrut dağı kalıntıları, Şanlıurfa' daki antik çağın ilk üniversitesi Harran, Gaziantep'teki dünyanın ilk heykel atölyesi ve taş ocağı, Yesemek ve Kargamış, Deyr-ul Zefaran manastın ile bölge açık hava müzesi gibidir.Ill Bölgenin tüm illerinin turizm potansiyeli sınıflandırılmış, gelecekte önemli birer destinasyon olabilecek turistik yerler birer tablo ile değerlendirilmiştir. Turizm güzergahlarının tespiti için güncellenmiş bir harita üzerinde tüm değerler gösterilmiştir. Yapılan anket çalışmasıyla, Güneydoğu Anadolu bölgesine gelen yerli ve yabancı toplam 177 turist üzerinde, bölgedeki çekiciliklerin turistleri memnun etme ölçüsü değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda, tarihi ve kültürel değerleri, mutfağı ve özgün yemekleri, el sanatları alış-veriş imkanları, müzik ve halkoyunları ile bölge insanının sıcaklığı turistleri memnun etmiştir. Ancak özellikle ulaşım ve konaklama yetersizlikleri, tanıtım yetersizliği ve temizliğin eksik olması, bölgeye gelen turistleri memnun etmemiştir.
Özet (Çeviri)
There is an accelerating development of tourism movements around the world in recent years. And our country is one of those countries affected most from such developments with the tourism values it has. Our country's tourism ranks 14th with regards to tourism incomes and 20 with regards to incoming tourists worldwide. Our country's significance in tourism will increase as projections are made that tourism will grow in an increasing speed in the future. Tourism industry distinguishes from other service sectors due to its different inherent attributes. Particularly the quality of services is rather important in the tourism industry. In recent years when world tourist enterprises have increased their qualities, measurement and assessment of tourism service quality is very important for our country. Customer satisfaction and quality of services offered affects tourist satisfaction. Southeastern Region is one of the most important regions in our country with its natural, historical and cultural values. The environment of insecurity experienced particularly during the last years has greatly damaged regional tourism. However, it is anticipated that the region becoming peaceful in recent years will result in reevaluation of tourist values and rapid development of the region. It is projected that the interregional development level will decrease in particular. As a result of literature and field operations in the Southeastern Anatolian region, it has been seen that there were unique tourist values available there. This geographical region falls to the north of the Mesopotamian region where the human beings understood that they were humans and where the first civilization of the world came out. With the world's eight wonder Mount Nemrut ruins in Adıyaman, first university of the antiquity Harran in Şanlıurfa, first sculpture workshop and stone quarry in Gaziantep, Yesemek and Kargamış, and the Deyr-ul Zefaran monastery, the region is like an outdoor museum. Tourism values of all cities of the region have been classified, and values that might be important future destinations are evaluated in a table. All values are shown on an updated map for the determination of tourist routes. Thu survey carried out has evaluated the level of satisfaction of tourists by the attractions in the region on a total of 177 tourists who have visited the Southeastern Anatolian Region. As a result of such evaluation, it has been understood that the tourist were satisfiedwith the historical and cultural values, cuisine and authentic dishes, handicrafts, shopping facilities, music and folk dances and warmth o f the region's p eople. However, p articularly insufficient transportation and accommodation, lack of promotion and insufficient cleanliness have caused dissatisfaction among to tourists visiting the region.