Diffüz büyük B hücreli lenfomalarda morfolojik özellikler ve PTEN immünekspresyonu
Morphplogical characteristics and PTEN immunoexpression in diffuse large B- cell lymphomas
- Tez No: 129999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL HASEGELİ ÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, PTEN, Diffuse large B-cell lymphomas, PTEN
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV ÖZET Önder, S. Diffüz büyük B hücreli lenfomalarda morfolojik özellikler ve PTEN immünekspresyonu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Tezi. Ankara, 2003. Diffüz büyük B hücreli lenfomalar (DBBHL ) erişkinlerde görülen non-Hodgkin lenfomalann en büyük grubunu oluşturmaktadır. Lenfomalann etiyolojileri tam olarak bilinmemekle birlikte neoplastik patogenezde genetik anomalilerin rol oynadığı gösterilmiştir. Bu genetik anomaliler içinde sıklıkla onkogenleri ilgilendiren gen rearanjmanları saptanmıştır. Tümör süpresör genlerin lenfomagenezdeki rolleri hakkındaki bilgiler ise daha azdır. Pek çok malign solid neoplazide kromozom 10q23'te lokalize bir tümör süpresör gen olan PTEN'i ilgilendiren çeşitli nokta mutasyonlan veya delesyonlar bildirilmiştir. Bu çalışmada 102 DBBHL olgusunda immünhistokimyasal olarak PTEN ekspresyonu araştırılmıştır. Olguların yaklaşık üçte birinde PTEN immünekspresyon kaybı saptanmıştır. Bulgular, PTEN gen anomalilerinin DBBHL olgularının bir kısmında neoplastik gelişim sürecinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Önder, S. Morphological characteristics and PTEN immunoexpression in diffuse large B-cell lymphomas. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Medical Pathology, Ankara, 2003. Diffuse large B-cell lymphomas (DLBCL) constitute the largest subgroup of non-Hodgkin lymphomas (NHL) in adults. Although the etiology of NHL is not fully understood, different genetic abnormalities, involving particularly oncogenes, were shown as a mechanism of lymphomagenesis. Mutations of tumor suppressor genes, unlike oncogenes, have been relatively less studied in DLBCL. PTEN, a tumor suppressor gene located at 10q23, has been shown to be mutated or deleted in a variety of solid tumors. In this study, loss of PTEN expression was evaluated immunohistochemically in 102 DLBCL patients. Partial or complete loss of PTEN was detected in about one-third of the cases, leading us to the conclusion that it might contribute to the lymphomagenesis in some cases.