A computational tool for determining optimum shapes of linearly elastic arches
Lineer elastik kemer yapıların optimum şekillerinin bulunması için bilgisayarlı hesap tekniği
- Tez No: 130882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kemer yapılar, statik analiz, şekil optimizasyonu, sonlu elemanlar metodu, Arch structures, static analysis, shape optimization, finite element method
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez, lineer elastik kemer yapıların statik analizi ve optimum tasarımı için güvenli ve verimli bir bilgisayar programı geliştirilmesini kapsamaktadır. Değişken kalınlıktı, izoparametrik ve C(0) sürekliliğinin sağlandığı Timoshenko-Hencky kiriş teorisine bağlı sonlu elemanlar metodu kullanılarak deplasmanlar, gerilmeler ve şekil değiştirme enerjileri hesaplanmıştır. Bu çalışmada sonlu elemanlar metodu, kübik eğrilerle geometri tanımlama, ağ üretimi, hassasiyet analizi ve matematik programlama metotlarım birleştiren bir entegre analiz ve optimizasyon tekniği kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the development of reliable and efficient computational tools to analyze and find optimum shapes of linear elastic arch structures in static situations. The finite element method is used to determine the stress and displacements based on variable thickness C(0) continuity Timoshenko-Hencky beam theory. An automated analysis and optimization procedure is adopted which integrates finite element analysis, parametric cubic spline geometry definition, automatic mesh generation, sensitivity analysis and mathematical programming methods.