Development of a cost risk analysis spreadsheet model based on construction units prices
Yapı birim fiyat esaslı bir maliyet risk analiz spreadsheet modeli geliştirilmesi
- Tez No: 130881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: risk analizi, Monte-Carlo benzetimi, birim fiyat, keşif tahmini, spreadsheet, risk analysis, Monte Carlo simulation, unit price, cost estimate, spreadsheet ^T% IV, *s& \A>
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz YAPI BİRİM FİYAT ESASLI BİR MALİYET RİSK ANALİZ SPREADSHEET MODELİ GELİŞTİRİLMESİ YAVUZ, Ersoy Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTAŞ Ocak 2003, 108 sayfa Türkiye'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yapılan birim fiatlı ihalelerde müteahhitler ihaleye esas tekliflerim belirledikleri zaman genelde üstlendikleri riskleri analiz etmeden tekliflerini vermektedirler. Ayrıca, işveren de verilen teklifleri değerlendirme aşamasında, tekliflerle ilgili olarak risk analizi uygulamadan en düşük teklifi veren müteahhide işi vermektedir. Oysa ki dinamik yapısı gereği bünyesinde pek çok risk faktörünü barındıran inşaat projelerinde teklif hazırlama aşamasında riskin değerlendirilip, risk analiz tekniklerinden biri olan Monte Carlo benzetimiyle sayısal olarak saptanabilmesi hem müteahhit hem de işveren açısından daha gerçekçi kararların verilebilmesine olanak sağlayacaktır.Bu bağlamda, bu çalışma Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca düzenlenen birim fiyatlı ihalelerde, müteahhitlerin teklif fiyatlarım belirlemesinde; işverenin de verilen teklifleri değerlendirmesinde yardımcı olmak için bir maliyet risk analizi yapan bir spreadsheet modelinin geliştirilmesi amacını taşımaktadır. Tez kapsamında maliyet risk analizi spreadsheet modelinin inşaat projelerinde nasıl uygulanabileceğini göstermek ve bu uygulamaların bu tür projelerin başarısındaki gerekliliğini ortaya koymak amacıyla biri kurgusal, diğeri gerçek olmak üzere Türkiye'den iki örnek proje üzerinde çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COST RISK ANALYSIS SPREADSHEET MODEL BASED ON CONSTRUCTION UNIT PRICES YAVUZ, Ersoy M. Sc. in Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet ÖZTAŞ January 2003, 108 pages The contractors who commit to the tenders performed for the projects of the Ministry of State Public Works in Turkey generally submit their offers without analyzing the risks that they undertake. Furthermore, the owner also gives the project to the responsibility of the contractor who submits the lowest cost without applying risk analysis during the evaluation stage. However, because of the dynamic structure of the construction projects there exist many risks in these projects and for this reason it will be possible to take more realistic decisions from the contractors' and owners' viewpoints in case Monte Carlo Simulation which is one of the risk analysis techniques is applied to assess the risks numerically. In this context, this study carries the aim of developing a spreadsheet model that performs cost risk analysis that would be helpful to the contractors in preparing the offer costs and to the owners in evaluating the submitted offers in projects arranged with unit price tenders of the Ministry of State Public Works. Within the scope of the thesis, two case studies from Turkey, one of which is hypothetical and the other is real, have been carried out for the purpose of illustrating how cost risk analysis spreadsheet model can be applied in construction projects and for showing the necessity of these applications for the success of such projects.