On-line quality control of spun yarns
Kesikli liflerden eğrilmiş ipliklerin on-line kalite kontrolü
- Tez No: 130883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: On-line kalite kontrol, iplik hataları, ring iplik makinası, iplik çeşitleri, iplik düzgünsüzlüğü, fotoelektrik sensör, pozisyon kontrolü. iv fS »., On-line quality control, yarn faults, ring spinning machine, yarn types, yarn unevenness, photoelectric sensor, position control. in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz KESİKLİ LİFLERDEN EĞRİLMİŞ İPLİKLERİN ONLINE KALİTE KONTROLÜ VURUŞKAN Deniz Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ali KİREÇÇİ Ocak 2003 Tekstil, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sektördür. Üretilen ürünün kalitesi her sektörde (otomobil, gıda vs) olduğu gibi tekstilde de çok önemlidir. Tekstilin elyaftan kumaşa kadar her alanında kalite artırımına yönelik testler yapılmaktadır. Bu testler bazen üretim aşamasında (on-line) bazen de laboratuar şartlarında (off-line) uygulanmaktadır. Off-line kontrolün on-line kontrolden en önemli farkı üretimden sonra uygulanmasıdır. On-line kontroller, ürün oluşumu sırasında müdahaleye olanak verdikleri için daha avantajlıdır. İplik kalite kontrolü tekstil de uygulanan önemli kontrollerden bir tanesidir. Çünkü iplik, daha sonraki aşamaları direkt olarak etkilemektedir. İplik üzerinde meydana gelebilecek istenmeyen bir oluşum daha sonraki dokuma, örme veya boya-baskı bölümlerinde ortaya çıkabilmektedir. Kaliteli ve düzgün bir ipliğin numara, büküm, çap ve mukavemetinin bütün uzunluğu boyunca eşit olması gerekmektedir. Bu parametrelerin değişmesi iplikte düzgünsüzlük meydana getirmektedir. Bu nedenle iplik düzgünsüzlüğü istenmeyen bir özellik olduğundan kontrolü önemlidir. Bu çalışmada iplik düzgünsüzlüğünün on-line kalite kontrolü için bir deneysel düzenek tasarlanmış ve gerçek zamanlı bir düzgünsüzlük ölçümü yapmak üzere imal edilmiştir. Alman veriler, aynı zamanda ipliğin, kaim uzun yer, ince uzun yer, kaim kısa yer, neps ve sık rastlanan hatalar gibi parametrelerinin hesaplamasında da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON-LINE QUALITY CONTROL OF SPUN YARNS VURUŞKAN Deniz M. Sc. thesis, Textile Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ January, 2003 The textile industry is the most important sector not only in the world but also in Turkey. The quality of the product is very important in textile industry as in other sectors, e.g. automobile and food. The quality control tests are applied in every process of the textile products from fiber to fabric. These tests can be performed as on-line or off-line. Off-line control is performed in laboratory condition after product is manufactured. However, on-line control is applied at manufacturing stage of product. On-line control has more advantages than off-line control because the product can be interfered during the production process if necessary. Yarn quality control is one of the most important parameter of quality in textile. Because, the yarn quality is affects the subsequent processes. Undesirable fault in the yarn is appeared in weaving, knitting and also dyeing-printing department. Yarn count, twist, diameter and strength should be uniform throughout the whole length of the yarn for high quality. Irregular distributions of the values of the quality parameters over the limits along the length may result in unevenness. Therefore, unevenness is undesirable parameter for quality and it must be controlled. In this study, an experimental setup was designed and manufactured to measure the yarn fineness in real time for on-line quality control of evenness of yarns. The data may also be used to calculate other parameters of yarns such as imperfections, short and long thick places, long thin places and neps.