Gaziantep ili ve ilçelerinde bağ virüs hastalıklarının serolojik yöntemlerle saptanması
Detection of grapevine virus diseases by serological methods in Gaziantep province
  1. Tez No: 130895
  2. Yazar: KAMİL SARPKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ, GFLV, GLRaV-I, GLRaV-III, ArMV, Seroloji, Grapevine, GFLV, GLRaV-I, GLRaV-III, ArMV, Serology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZ GAZİANTEP İLİ VE İLÇELERİNDE BAĞ VİRÜS HASTALIKLARININ SEROLOJİK YÖNTEMLERLE SAPTANMASI SARPKAYA, Kamil Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. Mehmet ÖZASLAN Eylül, 2003, 56 sayfa Üzüm ve üzümden elde edilen yan ürünlerin insanoğlunun beslenme ve gıda ihtiyaçlarını karşılamasındaki öneminden dolayı bağcılık, gerek ülkemizde ve gerekse dünyada geniş alanlara yayılmış tarımsal bir iş koludur. Bağcılığın günümüzde ciddi sorunlarından birisi virüs hastalıklarıdır. Söz konusu hastalıklarla mücadelede ön koşul viral etmenlerin tanılanmasıdır. Bu çalışmayla Gaziantep İline bağlı İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli ve Şehitkamil İlçelerinde bulunan bağlarda surveyler yapılmış ve buralardan toplanan örnekler Asma Kısaboğum Virüsü (GFLV), Asma Yaprak Kıvırcıkhk Virüsü Irkları (GLRaV-I ve GLRaV-III) ve Arabis Mozayik Virüsü (ArMV) yönünden serolojik yöntemlerle araştırılmıştır. Çalışma konusu alanlarda en yaygın olarak bulunan virüsün GLRaV-III (%30) olduğu, bunu sırayla GFLV (%24), ArMV (%15) ve GLRaV-I (%10)'in izlediği saptanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan 393 adet örneğin 181 adedi testlenmiştir. Buna göre örneklerin %52.8'inin en az bir virüsle bulaşık olduğu, % 12. 2 'sinin ise birden fazla virüs etmeni içeren karışık infeksiyonlar taşıdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF GRAPEVINE VIRUS DISEASES BY SEROLOGICAL METHODS IN GAZİANTEP PROVINCE SARPKAYA, Kamil M. Sc. in Biology Supervisor. Asoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZASLAN September, 2003, 56 pages Grapevine production is a very widespread branch of agricultural industry either in Turkey or World, due to its considerable importance in consumption raisin and grape based products i.e. wine, melas, vinegar. One of the most serious problem of viticulture is virus diseases. Vineyard in İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli and Şehitkamil districts of Gaziantep were surveyed. DAS-ELISA tests were performed to determine Grapevine Fanleaf Virus (GFLV), Grapevine Leaf-Roll Virus Types-I and III (GLRaV-1 and GLRaV- III) and Arabis Mosaic Virus (ArMV) on the samples collected. GLRaV-III (30%) in the studied fields was the most widespread virus then followed GFLV (24%), ArMV (15%) and GLRaV-I (10%). 181 samples out of 393 were subjected to DAS-ELISA test. It is determined that 52.8% of these samples was infected with one virus at least and 12.2% of patterns with more than one viruses.