Peabody resim kelime testinin madde yanlılığı açısından incelenmesi
Assessing item biased of peabody picture vocabulary test
- Tez No: 130896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KELECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Madde Yanlılığı, Değişen Madde Fonksiyonu, Maentel-Haenszel, Lojistik Regresyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İİİ ÖZET KURNAZ, Fatma Betül. Peabody Resim Kelime Testinin Madde Yanlılığı Açısından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışma, Peabody Resim Kelime Testinde yer alan maddelerin sosyo ekonomik düzey ve cinsiyete göre değişen madde fonksiyonunun (DMF) araştırılmasını içermektedir. Değişen madde fonksiyonu ölçme sonuçlarına karışan sistematik hata olarak tanımlanmaktadır. Araştırmada 592 çocuğun Peabody Resim Kelime Testine verdiği yanıtlar kullanılmıştır. Değişen madde fonksiyonunun (DMF) araştırılmasında Maentel-Haenszel test istatistiği ile lojistik regresyon modellerinden yararlanılmış, DMF içerdiği ortaya çıkan maddeler çeldirici cevap analizi ile incelenmiştir. Araştırmada cinsiyet değişkeni açısından Maentel-Haenszel yöntemi ile 16 maddede, lojistik regresyon yöntemi ile 14 maddede; sosyo ekonomik düzey değişkeni açısından Maentel-Haenszel yöntemi ile 33 maddede, lojistik regresyon yöntemi ile 20 maddede değişen madde fonksiyonu bulunmuştur. İki yöntem uyumlu sonuç vermemiştir. Ayrıca değişen madde fonksiyonu bulunan maddelerin testin güvenirliğini olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Araştırma bulguları, Maentel-Haenszel yönteminin çeldirici yanlılığına daha duyarlı olduğunu, çeldiricilerden kaynaklanan yanlılıkları da belirleyebildiğini göstermiştir. Lojistik regresyon yönteminin dış yanlılıktan etkilenmiş olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT KURNAZ, Fatma Betül. Assessing Item Biased of Peabody Picture Vocabulary Test, Master Thesis, Ankara, 2006. The major aim of this study was the investigation of Peabody Picture Vocabulary Test for identifying the potentially biased items, methods for detecting differential item functioning (DIF) are now commenly used. In this study, differential item functioning (DIF) in the Peabody Picture Vocabulary Test across gender and demographic subgroups was investigated. Also, comparing the two procedures (logistic regression analysis and Maentel- Haenszel procedure) for detecting item functioning was another aim of our study. The study samples were consisted of 592 children and items with differential item functioning (DIF) were analysed with distractor response analysis. The results of the study show that 16 items showed differential item functioning (DIF) in Maentel-Haenszel procedure and 14 items showed differential item functioning (DIF) in logistic regression analysis across gender subgroups. In the respect of demographic subgroups, 33 items showed differential item functioning (DIF) in Maentel-Haenszel procedure and 20 items showed differential item functioning (DIF) in logistic regression analysis. In conclusion, the differential item functioning results obtained with two methods were found as not similar. Moreover; the results showed that items with differential item functioning had decreased test realibility. So, Maentel-Haenszel procedure was evaluated as more sensitive to distractor biased and logistic regression analysis was so effected to external biased. KEY Words: Item Biased, Differential Item Functioning (DIF), Maentel-Haenszel, Logistic Regression