Çizge kuramının ağ üzerinden sunumu ve uygulamaları
Web presentation of graph theory and its applications
- Tez No: 130921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞMET GÜRÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çizge Kuramı, Servlet ve JSP, Asenkron uzaktan eğitim, yazarlık araçları, Graph Theory, Servlet and JSP, Asynchron distance learning, authoring tools 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
7^ \ZO 91{ ÇİZGE KURAMININ AĞ ÜZERİNDEN SUNUMU VE UYGULAMALARI Kenan Ağtaş ÖZ Günümüzde matematiksel terimler içeren hipermetinleri hazırlamak ve matematiksel terimler içeren bir konuyu ağ üzerinden etkileşimli olarak anlatabileceğimiz özellikle türkçe destekli araçlar yok, diğer dillerde hazırlanmış araçlar ise yeterli değildir. Bu tezdeki amacımız gerek bir öğretim üyesinin ve gerekse öğrencilerin matematiksel terimler içeren hipermetinleri hazırlayabilecekleri ve kolaylıkla kullanabilecekleri ağ ta banlı bir yazarlık aracı geliştirmek ve uygulaması olarak ayrıca matematiğin önemli konularından olan ve pek çok alanda uygulaması bulunan çizge kuramını etkilişimli olarak ağ aracılığıyla sunmaktır. Bu çalışmanın giriş bölümünde var olan yazarlık araçları, avantajları ve dezavantajları kısaca özetlenmiş ve genel anlamda bir yazarlık aracının nasıl olması gerektiği belir tilmiştir. ikinci bölümde hipermetinleri verilen çizge kuramına ait temel tanım ve teoremlerden bahsedilmiş ve bu teoremlerin bir çoğunun kanıtları verilmiştir. Ayrıca, çizgelerin özel alt çizgeleri olan ve özellikle verilerin saklanması ve bir veri topluluğuna ait herhangi bir verinin aranması gibi birçok alanda uygulamaya sahip olan ağaçlardan da bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, hazırlamış olduğumuz J-EFES (Java Tabanlı Elektronik Fen Eğitim Sistemi) adlı, yazarlık aracının özellikleri kısaca anlatılmıştır. Çizgeleri etkileşimli olarak anlatabilmemizi sağlayan, hazırladığımız Çizge Düzenleyici programı detaylı olarak an latılmıştır. Ayrıca J-EFES Matematiksel Terim Üretme Aracı'mn özellikleri de kısaca anlatılmıştır. EK A da yazılan java programlarının ve çizge kuramının metin kesiminin, ağ aracılığıyla sunulması için yazılan servlet ve jsp programlarının avantajları diğer teknolojilerle kar şılaştırılarak verilmiştir. EK B de Çizge Düzenleyici programının eldesi için oluşturduğumuz jdiscrete. graph prog ram paketinin javadoc J2SDK aracı ile elde edilen hipermetinlerinin kısmi görüntüleri verilmiştir. Tüm paketin hipermetinlerine http://efes.hacettepe.edu.tr/thesis/ applets /javadoc ve http://www.mat.hacettepe. edu.tr/academics/people/Kenan/thesis/ applets /javadoc adreslerinden ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
WEB PRESENTATION OF GRAPH THEORY AND ITS APPLICATIONS Kenan Ağtaş ABSTRACT Currently, there is no tool supporting Turkish Language patterns for preparing interac tive hypertexts including mathematical terms and presenting them on the web. Moreover such tools that for other languages are not as complete as one would hope. Our purpose in this thesis is to develop a web-based computer program divided into two parts. One part is intended to be useful for lecturers wishing to prepare their own hypertexts including mathematical terms, while the other can be used easily by students. By using the computer program mentioned above we have created interactive web pages to present some concepts in graph theory which is one of the most significant fields in Mathematics having many applications in many areas. Firstly, current authoring tools and their advantages and disadvantages are summarized. Moreover, some properties of an ideal authoring tool are described. In the second part of this thesis, fundamental definitions and theorems of graph theory needed for the hypertexts given, and most of these theorems are proved. In particular, we consider tree, which are special type of graph which have many applications on storing and searching data. In the third part, the features of the authoring tools, J-EFES we have named and developed, are outlined. The program Çizge Düzenleyici (Graph Editor) we developed to show the graphs interactively is also introduced. Furthermore, we describe shortly features of the J-EFES Matematiksel Terim Üretme Aracı (J-EFES Generating Tool for Mathematical Term). In Appendix A, the advantages of the servlet and jsp programs used by us to serve the program, mentioned above, on the web are discussed by comparing them with other cgi programs. In Appendix B, the hypertexts of the jdiscrete.graph package created, using the J2SDK tool, for developing the program Çizge Düzenleyici are outlined. All the hypertexts of the package are available at http://efes.hacettepe.edu.tr/thesis/applets/javadoc and http://www.mat.hacettepe.edu.tr/academics/people/Kenan/thesis/applets/javadoc.