Zorunlu deprem sigortası risk modellemesi
Compulsory earthquake insurance risk modeling
- Tez No: 130920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇKAN YAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kolektif risk modeli, iflas olasılığı, rezerv miktarı, deprem sigortası, Collective risk model, probability of ruin, reserve amount, earthquake insurance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aktüerya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI RİSK MODELLEMESI Hakan Bulut ÖZ Bu çalışmada deprem sigortası risk modellemesinin yapılması, iflas olasılığının ve gerekli rezerv miktarlarının hesaplaması için kullanılan yöntemler tanıtılmıştır. Prim geliri ve toplam hasar miktarı hesaplanarak şirketin sorumluluklarını yerine getirebilmesi için elinde bulundurması gereken rezerv miktarı belirlenecektir. Portföyün taşıdığı riskin belirlenmesinde kullanılan bireysel ve kolektif risk modelleri incelenmiştir. Ayrıca bağımsız rastlantı değişkenlerinin toplamı, hasar sayısı ve toplam hasar miktarı için kullanılan dağılımlar anlatılmış ve iflas olasılığının hesaplanmasında kullanılan bazı alternatif yöntemlerden bahsedilmiştir. Uygulama kısmında, Türkiye'de zorunlu olarak uygulanan deprem sigortasının İstanbul ili için modellemesi yapılmıştır, İstanbul ilinde gerçekleşecek olası bir deprem durumunda meydana gelecek toplam hasar miktarı tahmin edilmiş, zorunlu deprem sigortası bünyesinde toplanan primlerin hasar teminatını karşılayıp karşılayamayacağı analiz edilmiştir. Sigortalı haneler baz alınarak, toplanan primlerin 2003 yılı içerisindeki bir deprem durumunda teminat miktarını karşılayabilmesi için, hazinenin elinde bulundurması gereken rezerv miktarlarına ilişkin sonuçlar verilmiş ve iflas olasılıkları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPULSORY EARTHQUAKE INSURANCE RISK MODELING Hakan Bulut ABSTRACT In this study, the methods that are used to model the insurance risk of earthquake, calculate the probability of ruin and necessary reserve amount are introduced. The necessary reserve amount which is able to meet the company's liabilities will be determined by calculating premium income and aggregate claim amount. The individual and collective risk models that are used to determine the risk involved in the portfolio are examined. Besides the sum of random variables, the number of loss and the distributions that are used for aggregate claim amount are explained and some alternative ways that are used to calculate the probability of ruin are mentioned. In the application, the compulsory earthquake insurance that is effective in Turkey has been modeled for istanbul. The aggregate claim amount is estimated for earthquake that might occur in istanbul, the premium that is collected under compulsory earthquake insurance is analyzed whether it covers the claim amount. The amount of reserve which is necessary to have for the department of tresury to meet the liabilites based on the collected premiums are illustrated and probability of ruin are calculated in the case of earthquake that occur in 2003.