Mikropsal enzim kullanılarak toksisite testi geliştirilmesi
Developing a toxicity test using microbial enzyme
- Tez No: 130968
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF KOLANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Toksisite testi, Bacillus, p-Galaktozidaz, klorofenoller, Toxicity test, Bacillus, p-Galactosidase, chlorophenols
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
MİKROBİYAL ENZİM KULLANILARAK TOKSİSİTE TESTİ GELİŞTİRİLMESİ Asiye Evren Eken Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı ÖZ Çalışmamızda, topraktan izole edilmiş Bacillus sp.'de, üreme, p-Galaktozidaz enzimi sentezi ve aktivitesi üzerinde organik toksik maddeler arasında yer alan 4-klorofenol, 2,4-diklorofenol ve 2,4,6-triklorofenol bileşikleri kullanılarak toksisite testi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Toksisite testinde çalışılan 0-galaktozidaz enziminin üretimini etkileyen fizyolojik koşullar incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, {3-galaktozidaz sentezi 7,5 pH'da ve 30°C'lik çalkalamalı inkübatörde en yüksek seviyede belirlenmiştir. Enzimin sentezinin optimizasyonunu takiben 3 ayrı klorofenol bileşiği toksik etkileri bakımından değerlendirilmiştir. Bu amaçla toksisite deneylerinde toksik maddelerin neden olduğu % inhibisyon değerleri hesaplanmış ve regrasyon analizi ile IC50 değerleri tespit edilmiştir. Buna göre Bacillus sp.'nin üremesi üzerinde 4-klorofenol; 2,4-diklorofenol ve 2,4,6-triklorofenol için belirlenen IC50 konsantrasyonları sırasıyla 1265,8; 973 ve 814 ııM'dır. (3-Galaktozidaz sentezi için hesaplanan IC50 konsantrasyonları 1 105,8; 1283 ve 898 ^M; 0-Galaktozidaz aktivitesi için hesaplanan IC50 konsantrasyonları ise sırasıyla 21,5; 17,8 ve 16,5 uM'dır. Sonuç olarak, toksisite testinde, belirlenen optimum koşullarda, farklı klorlanma oranlarına sahip klorofenol bileşiklerinden elde edilen IC50 konsantrasyonları dikkate alındığında bu kimyasalların sahip oldukları klor miktarının artmasıyla beraber toksik etki de artmakta yani IC50 konsantrasyonu düşmektedir. Bu durum klorofenollerin toksisitesi üzerine literatürde rapor edilen sonuçlara uymaktadır. Dolayısıyla geliştirilen toksisite testi, başka organik ksenobiyotik bileşiklerin toksisitelerinin değerlendirilmesinde kullanılabilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPING A TOXICITY TEST USING MICROBIAL ENZYME Asiye Evren Eken Hacettepe University, Department of Biology, Biotechnology Section ABSTRACT In this study, a microbial toxicity test was developed using growth inhibition, p- galactosidase biosynthesis and activity in a new isolated strain of Bacillus sp. In this microbial toxicity test, the organic toxicants including 4-chlorophenol, 2,4- dichlorophenol and 2,4,6-trichlorophenol was used to assess the toxic effects on organism. The physiological conditions affecting p-galactosidase biosynthesis was investigated. According to our results, a high activity of p-galactosidase was generated at 30°C in shake flasks in pH 7,5. After the optimization of enzyme biosnyhesis, 3 different chlophenols were tested according to their toxicological effects. For this purpose, the % inhibition values which were caused by the toxicants were measured and regression analyses were conducted to determine the IC5o values. We determined that, for 4-chlorophenol, 2,4-dichlorophenol and 2,4,6-trichlorophenol, the IC50 values for the growth inhibition in Bacillus sp. were 1265,8; 973 and 814 \iM, respectively. For p-Galactosidase biosynthesis the IC50 values are found to be 1105,8; 1283 and 898 jxM; and for p- Galactosidase activity values are 21,5; 17,8 and 16,5 \xM, respectively. The toxicity test developed in our studies showed that according to IC50 values measured from the regression analysis, as the degree of chlorophenol chlorination increased the resulting toxicity increased. This result was consistent with previous works reported for chlophenol toxicity. This implied that this toxicity test can be used to evaluate the toxicity of other organic xenobiotic compounds in the future.