Bursa yöresinde Apis mellifera L. 'nın topladığı ve ekonomik önemi olan polenlerin morfolojik, kimyasal ve organoleptik analizi
The Investigation of morphologic, chemical and organoleptic analysis of pollen grains which are economically important and collected by Apis mellifera L. in Bursa
  1. Tez No: 130990
  2. Yazar: ASLI ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE SORKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, polen, mikroskobik ölçüm, organoleptik, nişasta, Kari Fischer, Kjeldahl, Soxhlet, Atomik Absorbsiyon, Bursa, pollen, microscopic measurements, organoleptic, starch, Karl Fischer, Kjeldahl, Soxhlet, Atomic Absorption
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
BURSA YÖRESİNDE Apis mel lifera L.'NIN TOPLADIĞI VE EKONOMİK ÖNEMİ OLAN POLENLERİN MORFOLOJİK, KİMYASAL VE ORGANOLEPTİK ANALİZİ ASLI ÖZKÖK OZ 2001 yılının Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında, arıcılığın yoğun olarak yapıldığı Bursa'nın Cumalıkızık, Narlıdere, Akçalar, ikizce, Çekrice ve Baraklı bölgelerinden polen örnekleri toplanmıştır. Toplanan polenlerden arıların miktar bakımından en çok topladığı 14 takson polen, ekonomik olarak önemli olduğu gerekçesiyle morfolojik ve kimyasal analizler için çalışılmaya uygun bulunmuştur. Mikroskopta yapılan teşhisler sonucunda Asteraceae familyasına ait, Carduus L. tip I, Carduus L. tip II, Helianthus annuus L. ve Xanthium strumarium L, Brassicaceae familyasına ait, Raphanus raphanistrum L., Cistaceae familyasına ait Cistus creticus L. ve Cistus salviifolius L, Dipsacaceae familyasına ait Cephalaria transsylvanica (L.) Schrader ve Scabiosa columbaria L., Fabaceae familyasına ait Trifolium pratense L. ve Trifolium repens L., Fagaceae familyasına ait Castanea sativa Miller, Papaveraceae familyasına ait Papaver rhoeas L. ve Ranunculaceae familyasına ait Convolvulus arvensis L. olmak üzere toplam 8 familyaya ait 14 takson tespit edilmiştir. Çekrice ve İkizce Bölgeleri tür çeşitliliği açısından en zengin bölgeler olarak saptanmıştır. Tespit edilen polenlerin mikroskobik ölçümleri ve organoleptik (tat, koku, renk) analizleri ile iyot yöntemi ile nişasta, Karl Fischer metodu ile nem, Kjeldahl metodu ile protein, Soxhlet metodu ile yağ ve Atomik Absorbsiyon metodu ile mineral tayinlerine bakılmıştır. Papaveraceae familyasına ait Papaver rhoeas L. türü, yüksek protein içeriğinin olması, nişasta içermemesi, yağ içeriğinin düşük olması, insan vücudu için yararlımineralleri bulundurması, çiçeklenme süresi ile toplanma miktarlarının fazla olması ve organoleptik olarak tat ve koku değerlerinin de en yüksek olması nedeniyle en tercih edilen polen olmuştur. Diğer familyalara ait Castanea sativa Miller, Raphanus raphanistrum L, Cistus creticus L, Cistus salviifolius L, türlerinin bazı zararlı mineralleri içermeleri gerekçesiyle sürekli tüketilmemeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF MORPHOLOGIC, CHEMICAL AND ORGANOLEPTIC ANALYSIS OF POLLEN GRAINS WHICH ARE ECONOMICALLY IMPORTANT AND COLLECTED BY Apis mellifera L. IN BURSA ASLI ÖZKÖK ABSTRACT Pollen samples were collected during May, June, July, August and September of year 2001 from Cumalıkızık, Narlıdere, Akçalar, ikizce, Çekrice and Baraklı regions where the most of the beekeeping process is realized in Bursa. 14 kinds of pollen taxa collected by honeybees and which have the highest amount compared the others were selected as appropriate ones to study for morphological and chemical analysis because of their economical importance. As a result of identifications which have been made in microscope, 14 kinds of pollen samples that belong to 8 family have been determined. These are, Carduus L. type I, Carduus L. type II, Helianthus annuus L. and Xanthium strumarium L. (Asteraceae), Raphanus raphanistrum L. (Brassicaceae), Cistus creticus L. and Cistus salviifolius L. (Cistaceae), Cephalaria transsylvanica (L.) Schrader and Scabiosa columbaria L. (Dipsacaceae), Trifolium pratense L. and Trifolium repens L. (Fabaceae), Castanea sativa Miller (Fagaceae), Papaver rhoeas L. (Papaveraceae) and Convolvulus arvensis L. (Ranunculaceae). Microscopic measurements and organoleptic (taste, smell, color) analysis, starch analysis with iodine method, moisture analysis with Karl Fischer method, protein analysis with Kjeldahl method, total fat analysis with Soxhlet method and Atomic Absorption mineral analysis of the determined pollen grains have been checked out. P. rhoeas, which belongs to the Papaveraceae family, has been the most preferenced pollen, due to its high protein content, lack of starch content, existance of useful IIIminerals for human body, extra of flowering period with collected amount and higher taste and smell values for organoleptical analysis. It has been suggested not to consume continuously, C. sativa Miller, R. raphanistrum L, C. creticus L, C. salviifolius L, which belong to other families, because of their content of some harmful minerals.