Türkiye'deki sigorta şirketlerinde portföy yönetimi
Portfolio management of insurance companies in Turkey
  1. Tez No: 130989
  2. Yazar: ALPER GÜCÜMENGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇKAN YAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy yönetimi, sigorta şirketleri, portföy seçim modelleri, Portfolio management, insurance companies, portfolio selection models
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aktüerya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
TÜRKİYE'DEKİ SİGORTA ŞİRKETLERİNDE PORTFÖY YÖNETİMİ Alper Gücümengil ÖZ Sigorta şirketleri, poliçe sahiplerinden topladıkları primleri belli şekillerde yatırıma yönlendirmektedirler. Yatırımlarının etkin bir şekilde yapılması, sigorta şirketi ve poliçe sahipleri açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, portföy yönetimi, sigorta şirketlerinin yürütmesi gereken önemli faaliyetlerden birisi olmaktadır. Çalışmada, Türkiye'deki sigorta şirketleri için etkin portföyler bulunmasına çalışılmıştır. Sigorta şirketlerinin nakit akışı ve yatırım kriterleri hakkında bilgi verilmiş, Türkiye'deki sigorta şirketlerinin prim üretimi ve yatırım araçları çizelgelerle sunulmuştur. Türkiye'deki sigorta şirketlerini önemli ölçüde etkileyen, yatırımlara devlet tarafından getirilen sınırlamalara değinilmiştir. Sermaye piyasalarına ilişkin temel bilgiler verilerek, Türkiye'deki sigorta şirketlerine faydalı olabileceği düşüncesiyle Modem Portföy Teorisi ele alınmıştır. Seçilmiş altı yatırım aracının 1987-2002 yılları arasındaki aylık getirilerine göre, Modern Portföy Teorisi'nde yer alan modellerden Markowitz Ortalama-Varyans Modeli kullanılarak, etkin portföyler elde edilmesine çalışılmıştır. Sigorta şirketleri, etkin portföylerden kendilerine en uygun olanı seçeceklerdir.
Özet (Çeviri)
PORTFOLIO MANAGEMENT OF INSURANCE COMPANIES IN TURKEY Alper Gücümengil ABSTRACT Insurance Companies, orientate premiums collected from policyholders to investments in certain ways. It has an utmost importance to make investments in an effective manner in terms of insurance companies and policyholders. Therefore, portfolio management takes part in, as one of the most important activities that insurance companies have to execute. In this study, it is aimed to achieve efficient portfolios for insurance companies in Turkey. It was given information on cash flows of insurance companies and their investment criterias, besides premium production and investment instruments of insurance companies in Turkey are presented by tables. It was also referred to investments that effects insurance companies in Turkey and restrictions imposed by state. Basic information on capital markets were given and Modem Portfolio Theory were dealed with in order to make use of insurance companies in Turkey. In respect of six selected investment instruments' monthly returns between 1987-2002, by using Markowitz Mean Variance Model of Modern Portfolio Theory, it was aimed to obtain efficient portfolios. Insurance companies will select the most efficient portfolios for themselves.