Mobil haberleşmede modeller
Models in the mobile communication
- Tez No: 130996
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yayılım modelleri, Uniform geometrik kırınım teorisi, Kirchoff- Huygens integrasyon tekniği, ağacın ve binanın modellenmesi, mobil haberleşme, Propagation models, Uniform geometrical theory of diffraction, Kirchoff-Huygens integration techniques, modeling of tree and building, mobile communication
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
MOBİL HABERLEŞMEDE MODELLER Nilgün Altın Hacettepe Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Baz istasyonu ve mobil alıcı arasındaki yayılım yolu üzerindeki engeller birkaç çeşit modelle incelenmektedir. Engellerin yüzeyleri mükemmel iletken ve pürüzlü kayıplı dielektrik olarak ele alınmıştır. Yayılma yolu üzerindeki tek bir engel bıçak kenarlı, kama, dikdörtgen ve yamuk biçiminde ve ardışık yerleşen engellerde kama-kama, dikdörtgen-dikdörtgen ve yamuk-yamuk biçiminde modellenmiştir. Yerleşim yerlerinde alıcı ile verici anten arasında ardışık yerleşmiş binalar üzerinden dalga yayılımının incelenmesinde kullanılan Vogler modeli, Fiziksel Optik temelli Kirchoff-Huygens integrasyon tekniği ve uniform geometrik kırınım teorisine (ÜGKT) dayalı yayılım modelleri avantajları ve dezavantajları yönünden incelenmektedir ve bu modeller yardımıyla yayılım yol kaybı hesaplanmaktadır. Yayılım kaybında binalar kadar ağaçların etkisi de dahil edilmiştir. Bu yüzden, ağaçların elektriksel karakteristiği belirlenmiştir. Ardışık yerleşmiş bina/ağaç yapılarının yayılım yol kaybı hesabı fiziksel optik temelli model ve ÜGKT'sine dayalı yayılım modeli kullanılarak incelenmektedir. Bina çatıları gerçeğe daha uygun bir yapı olarak ele alınmaktadır ve bu yapıdaki çatı şekline sahip binaların ardışık yerleşmesi sonucu yayılım yol kaybı hesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
MODELS IN THE MOBILE COMMUNICATION Nilgün Altın Hacettepe University, Department of Electric-Electronic Engineering, Electric- Electronic Engineering Section ABSTRACT Obstacles over propagation paths between base station and mobile receiver are examined by some kind of model. Obstacle surfaces are taken into account as perfectly conducting and rough lossy dielectrics. Propagation paths are modelled by using single obstacles such as knife edge, wedge, rectangular and trapezoid and cascaded obstacles such as wedge-wedge, rectangular-rectangular and trapezoid-trapezoid. Radio propagation over the successively located buildings between transmitting and receiving antenna in urban environment is investigated by using Vogler model, physical optics based Kirchoff-Huygens integration technique and uniform geometric theory of diffraction. Then advantages/disadvantages of these models are examined with propagation path loss calculations. Additionally, the effects of trees as well as the buildings on the propagation loss are included in the calculations in order to determine electrical characteristics of trees. Propagation loss due to building/tree configuration is evaulated by using UTD-based propagation model and physical optics based approaches. The roof of the buildings are modelled with a more realistic structure and propagation path loss due to successively located buildings having such roof shape is evaulated.