Türkiye topraklarından elde edilen entomopatojen fungus Beauveria bassiana (Balls.) Vuill. suşlarının biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılması
Using the strains of entomopathogen fungus Beauveria bassiana (Balls.) Vuill. obtained from soils of Turkey as biological control agents
  1. Tez No: 130995
  2. Yazar: RAHŞAN BİHTER HANSOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik kontrol, Entomopatojen fungus, Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. (Deuteromycotina: Hyphomycetes), Galleria mellonella (Lepidoptera), Musca domestica (Diptera), Blattella germanica (Blattellidae), Biological control, Entomopathogen fungus, Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. (Deuteromycotina: Hyphomycetes), Galleria mellonella (Lepidoptera), Musca domestica (Diptera), Blattella germanica (Blattellidae)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılacak olan entomopatojen fungusların farklı suşlarının, farklı konaklarda değişik etkilere neden olabildiği ve kullanılacak kontrol ajanının uygulanacak dozunun doğru tespit edilmesinin, kontrolün başarısında büyük rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada, biyolojik kontrol ajanı Beauveria bassiana (Deuteromycotina:Hyphomycetes)'nın ülkemiz topraklarından elde edilen farklı izolatlarının ve Amerika Birleşik Devletlerinden getirilen standart bir suşunun 4'er konsantrasyonu Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) larvaları üzerinde denenmiştir. Ayrıca her susun en yüksek konsantrasyonu, Musca domestica L. (Diptera: Muscidae) larvaları ve Blattella germanica L. (Blattellidae) nimfleri üzerinde de denenmiştir. Türkiye topraklarından elde edilen 5 farklı izolat ve standart susun, 7x1 04, 7x10s, 7x106ve7x107konidya/ml konsantrasyonları Galleria mellonella larvaları üzerinde denenmiştir. Bu 6 farklı susun her konsantrasyonu kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı kontrol sağlamıştır. Ortalama ölüm zamanları karşılaştırıldığında, her susun en yüksek konsantrasyonunun en başarılı olduğu bulunmuştur. Suşlar, mortalite sonuçları açısından birbirleriyle karşılaştırıldığında genel olarak istatistiksel açıdan çok önemli bir fark gözlenmemiştir. Suşların Musca domestica L. ve Blattella germanica üzerine uygulanması sonucunda hiçbir susta kontrol grubuyla farklı veriler elde edilmemiş olup, sözü edilen iki konak üzerinde denenen suşların hiçbiri başarılı olamamıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that, different strains of entomopathogenic fungi, used as biological control agents can create different effects on different hosts. In this respect the determination of the effective dose for each specific agent is of prime importance in the success of a control program. In this study, as biological control agent, four concentrations of different isolates of Beauveria bassiana (Deuteromycotina: Hyphomycetes) obtained from soils of Turkey and a standart strain from United States of America were applied to Galleria mellonella (LepidopteraPyralidae) larvae. In addition, the highest concentration of each strain was also applied to Musca domestica L (Diptera: Muscidae) larvae and Blattella germanica L. (Blattellidae) nymphs. Concentrations (7x1 04, 7x10s, 7x1 06 ve 7x1 07 conidia/ml) of five different isolates from Turkey and the standart strain were applied to Galleria mellonella larvae. All of the concentrations in all the six strains gave significantly different figures from those of the controls. When the mean lethality times compared, it was found that the highest concentration of each strain was also the most effective one. The differences in mortality values were not significant between the strains. No significant figure between treatments and controls was found in the group of strain application to Musca domestica and Blattella germanica. None of the strains applied to those two hosts was successful.