Sapanca'daki yanal yayılmanın incelenmesi ve yanal yayılmaya bağlı yer değiştirmelerin tahmini için görgül ilişkilerin önerilmesi
Investigation of the lateral spreading at Sapanca and suggestion of empirical relationships for predicting lateral spreading
- Tez No: 131002
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ULUSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotogrametri Tekniği, Görgül İlişki, Kocaeli Depremi, Konik Penetrasyon Deneyi, Sapanca, Sarsma Masası, Sıvılaşma, Standart Penetrasyon Deneyi, Yanal Yayılma, Photogrammetry Technique, Empirical Relationship, Kocaeli Earthquake, Conic Penetration Test, Sapanca, Shaking Table, Liquefaction, Standard Penetration Test, Lateral Spreading
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
SAPANCA'DAKİ YANAL YAYILMANIN İNCELENMESİ VE YANAL YAYILMAYA BAĞLI YERDEĞİŞTİRMELERİN TAHMİNİ İÇİN GÖRGÜL İLİŞKİLERİN ÖNERİLMESİ Ayşe Kanıbir ÖZ Depremler sırasında sıvılaşmaya bağlı olarak meydana gelen zemin deformasyonları, yeraltındaki ve yüzeydeki yapılar için başlıca hasar kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bu tür kalıcı yerdeğiştirmeler, birkaç santimetreden onlarca metreye veya daha fazla büyüklüklere ulaşabilmektedir. 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminde de geniş yayılım gösteren sıvılaşma ve yanal yayılma türü deformasyonlar meydana gelmiş olup, bu deformasyonlar Sapanca ilçesini de etkilemiştir. Bu çalışma; Sapanca Gölü'nün güney kıyısında meydana gelen sıvılaşma ve yanal yayılmanın değerlendirilmesi, yanal yayılmanın büyüklüğünün önceden kestiriminde kullanılan mevcut görgül (ampirik) ilişkilerin performanslarının sınanması ve yeni görgül ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, ilçede yanal yayılmadan kaynaklanan zemin deformasyonları Kocaeli depremi öncesi ve sonrasında çekilen hava fotoğrafları kullanılarak ve fotogrametri tekniğinden yararlanılarak ölçülmüştür. Ayrıca, çok sayıda sondaj ve laboratuvar çalışmalarının sonuçları derlenerek bir veri tabanı oluşturulmuştur. İlk aşamada bir dizi sıvılaşma analizi yapılarak, bunların sonuçları değerlendirilmiş ve sıvılaşan alanlar belirlenmiş, ayrıca basit sarsma masası deneylerinin sonuçlarıyla arazi gözlemleri karşılaştırılmıştır. Mevcut görgül yöntemlerden tahmin edilen yanal yayılma büyüklükleri ölçülen değerlerle karşılaştırılmış olup, özellikle 3 m'den büyük yerdeğiştirmeler için tutucu sonuçlar elde edilmiştir. Son aşamada ise, Sapanca verisinin yanı sıra, oldukça geniş bir uluslararası veri tabanından da yararlanılarak ve çoklu doğrusal regresyon analizleriyle serbest yüzey ve eğimli yüzey koşullarında gelişebilecek yanal yayılmaların miktarlarının tahmininde kullanılabilecek görgül eşitlikler elde edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler ve hesaplanan ölçeklendirilmiş hata yüzdeleri, bu eşitliklerden iyi bir performansla tahmin yapılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE LATERAL SPREADING AT SAPANCA AND SUGGESTION OF EMPIRICAL RELATIONSHIPS FOR PREDICTING LATERAL SPREADING Ayşe KANIBİR ABSTRACT Liquefaction-induced ground deformations are considered as a potential source of major damage to subsurface and surface structures during earthquakes. This type of permanent displacements has amplitude ranging from few centimeters to ten meters and more. Extensive liquefaction and liquefaction-induced lateral spreads occurred during the 17 August 1999 Kocaeli earthquake also affected Sapanca town. This study is carried out to assess liquefaction and lateral spreading occurred on the southern coast of Sapanca Lake, to test performance of the existing empirical relationships for the prediction of magnitude of lateral spreading, and to develop new empirical prediction models. For the purpose, the permanent ground deformations due to lateral spreading are measured through the aerial photogrammetry technique using the photographs taken before and after the Kocaeli earthquake. In addition, a database is constructed by employing the results obtained from borings and laboratory tests. In the first stage, a series of liquefaction analysis are carried out and their results are evaluated, and the site observations are compared to those from simple shaking table tests. The theoretical predictions from the existing empirical equations are compared to the measured displacements, and overpredicted values are obtained particularly for the displacements greater than 3 m. In the last stage, in addition to data from Sapanca, an extended international database are employed for multiple linear regression analysis to develop empirical equations, which can be used for predicting the magnitude of lateral spreading both for free face and sloping ground conditions. Statistical analyses and values of calculated selected error percentages suggest that a good prediction from the proposed equations seems to be possible.