Bir web tabanlı uzaktan eğitim yönetim sisteminin tasarlanması ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of a web based distance education management system
  1. Tez No: 131003
  2. Yazar: OĞUZ ASLANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL YARIMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Uzaktan öğrenme, Dağıtımlı öğrenme, Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemi, Web Tabanlı Eğitim, İnternete Dayalı Eğitim, Öğrenme Nesneleri, SCORM, Distance Education, Web-Based Education, Remote Learning, Distributed Learning, Learning Management System, Web-Based Education System, Learning Objects, SCORM
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
BİR WEB TABANLI UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİNİN TASARLANMASI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Oğuz Aslantürk Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖZ Web Tabanlı Uzaktan Eğitim, hızla yaygınlaşan, büyük ilgi ve destek gören bir eğitim yaklaşımıdır ve birçok ülkede uygulamaları bulunmaktadır. Web Tabanlı Eğitimin gerçekleştirilebilmesi için Eğitim Yönetim Sistemi adı verilen yazılımlar gerekmektedir. Ancak farklı ortamlarda, farklı kurumlarca geliştirilen Eğitim Yönetim Sistemleri ile içeriklerin bir arada kullanılması ya da kullanıcı davranış bilgilerinin farklı ortamlara taşınması gibi konularda bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için yürütülen çalışmalar, öğrenme Nesneleri (Learning Objects), Üst-veri (Meta-data), Kullanıcı Belgisi (User Profile), içerik Paketleme (Content Packaging) ve İçerik İletişimi (Content Communication) adı verilen kavramların ve bu kavramlarla ilgili bildirim ve standartların ortaya çıkmasını sağlamıştır. SCORM, bu kavramlarla ilgili olarak yapılan çalışmaların sonuçları bir araya getirilerek oluşturulan bir modeldir. Bu çalışmada, SCORM modelini temel alan ve bir uzaktan eğitim yönetim sisteminin taşıması gereken temel birimleri sağlayan bir Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemi yazılımı geliştirilmiştir. Yazılım geliştirilirken üç katmanlı dağıtımlı uygulama modeli esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A WEB-BASED DISTANCE EDUCATION MANAGEMENT SYSTEM Oğuz Aslantürk Hacettepe University, Department of Computer Engineering ABSTRACT Web Based Distance Education is a widely interested in and supported education approach and has many implementations in different countries. Software called Learning Management Systems are needed for these implementations. However, there are some problems such as lackness of interoperability and reusability of LMSs and contents, or inability of systems to transfer data of user behaviours on contents. Learning Objects, Meta-data, User Profile, Content Packaging and Content Communication concepts are the result of the works done by some organizations to overcome the problems mentioned above and there are standarts and specifications for these concepts. SCORM is a model that is developed as a combination of these standarts and specifications and best implementation practices. In this work, a Web-Based Distance Education Management System that implements the SCORM and has the basic features (such as Content Management, Course Management, User Management...) of an LMS was developed. Though different architectures exist for implementation of the system, 3-Tier Distributed Application Model was chosen in order to make the system platform- independent and scalable.