Silindirik yapılar üzerindeki mikroşerit antenlerin ışıma örüntülerinin incelenmesi
Analysis of radiation patterns of microstrip antennas on cylindrical structures
- Tez No: 131044
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirik yapı, mikroşerit anten, Cylindrical structure, microstrip antenna Advisor : Prof. Dr. Adnan Koksal, Hacettepe University, Department of Electric and Electronic Engineering Section
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
IV SILINDIRIK YAPILAR ÜZERİNDEKİ MIKROŞERIT ANTENLERİN IŞIMA ÖRÜNTÜLERİNİN İNCELENMESİ Rıza Uluşahin ÖZET Bu çalışmada silindirik yapılar üzerine yerleştirilmiş çeşitli şekillerdeki mikroşerit an tenlerin meydana getirdiği ışıma örüntüleri incelenmiştir. İlk olarak silindirik yapı üzerine dikdörtgen şeklinde bir ve birden fazla mikroşerit anten yerleştirilmiş ve bu antenlerin meydana getirdikleri ışıma örüntüleri ele alınmıştır. Daha sonra silindirik yapı üzerine daire şeklinde bir ve birden fazla mikroşerit anten yerleştirilmiş ve bu antenlerin meydana getirdikleri ışıma örüntüleri irdelenmiştir. Işıma örüntüleri hesaplanırken, ilk önce mikroşerit yama anten kavite modeli ile modellenmiştir. Sonra yama antenin yerel alanları bulunmuş ve eşdeğerlik prensibi kul lanılarak kavite üzerindeki manyetik akımlar elde edilmiştir. Daha sonra uzak alanda bulunan bir kaynağın silindir üzerinde meydana getirdiği alanlar moment metodu kullanılarak çözülmüştür. Silindir üzerinde meydana gelen alanların ve kavitenin yerel alanlarının oluşturduğu manyetik akımların karşılıklılık teoreminde kullanılması, baştaki problemin çözümünü vermiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF RADIATION PATTERNS OF MICROSTRIP ANTENNAS ON CYLINDRICAL STRUCTURES Rıza Ulusahin ABSTRACT In this study, radiation patterns of microstrip antennas housed on a cylindrical struc ture have been investigated. Firstly one and more than one rectangular microstrip antennas have been housed on a cylindrical structure, and their radiation patterns have been investigated. Later one and more than one circular microstrip antennas have been housed on a cylindrical structure, and their radiation patterns have been investigated. While calculating radiation pattern of microstrip antenna, first microstrip patch an tenna has been simulated by cavity model. Then local fields of microstrip patch antenna have been calculated and magnetic current on the cavity has been found by using sur face equivalence principle. Later the fields on the cylinder which were produced by the source at the far field have been calculated by using moment method. Using these fields on the cylinder and magnetic currents produced by the local fields of the cavity together in the reciprocity theorem has given the solution of problem that was defined at the beginning.