Spectral domain and asymptotic formulations of cylinrical structures
  1. Tez No: 56518
  2. Yazar: HAYRULLAH YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HIZAL ALTUNKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spektral Dönüşüm Tekniği, Mikroşerit, Yank, Asimtotik, Dalgakılavuzu, Bükülmüş dalgakılavuzu, Dielektrik Kaplı Metal Dalga Kılavuzu, Eşeksenli Çıkıntılı Dalga Kılavuzu vı, Spectral Domain Method, Microstrip, Slot, Asymptotic Expansion, Waveguide Bend, Curved Waveguide, Conductor backed dielectric Slab, Coaxial Ridge Waveguide. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
oz SILINDIRIK YAPILARIN SPEKTRAL VE ASİMTOTİK YÖNTEMLER İLE İNCELENMESİ Yıldız, Hayrullah Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan Hızal Eylül 1996, 175 sayfa Bu tezde, dielektrik kaplı metal silindirik yapılar üzerindeki mikroşerit ve yank yapıların propagasyon karakteristikleri incelenmiştir. Bu amaç ile iki değişik formülasyon geliştirilmiş ve farklı geometrilere uygulanmıştır. Tezin ilk kısmında, Spektral Dönüşüm Metodu (SDM) ile dielektrik kaplı metal silindirik bir gövde üzerinde bulunan şerit akımları ve yank elektromanyetik alanlarını aynı anda hesaplayan bir formülasyonun çıkarımı yapılmış ve örnekler üzerinde bulunan sonuçlar açıklanmıştır. Bu formülasyonda dielektrik sabiti dikkate alınarak, silindir üzerindeki katmanlar için ayrı ayrı silindirik dalga denklemleri kullanılmış ve sınır koşulları uygulanarak dalga denklemindeki bilinmeyen sabitler çözülmüştür. Çalışmanın ikinci kısmında ise düzlemsel dalga kılavuzlarının bükülmesi neticesinde oluşturulan silindirik dalga kılavuzlarının elektromanyetik alan çözümleriyapılmıştır. Bu çalışmada asimtotik yöntemler kullanılarak bulunması istenen elektrik ve manyetik alan bileşenleri seriler ile ifade edilmiş ve bilinen düzlemsel sonuçlan birinci dereceden çözüm olarak alınmıştır. Problemin istenen çözümüne ise seri ile ifade edilen alan bileşenlerinin tek tek hesaplanması ile ulaşılmıştır. Böylece analizi bilinen yöntemler ile oldukça zor olan bu yapılar, asimtotik yöntemle daha kolay ve hızlı olarak çözülebilmiştir. Bu yöntem kullanılarak bükülmüş mikroşerit ve dielektrik kaplı metal dalga kılavuzu yapılan incelenmiş ve söz konusu yapıların propagasyon sabitleri hesaplanmıştır. Sözü edilen her iki yöntem de kullanılarak, bükülmüş dalgakılavuzu, mikroşerit ve yarık yapılarının propagasyon özellikleri incelenmiş, iki değişik yönteme uygun olarak gerekli dalga denklemleri çıkartılmış, elde edilen sonuçlar literatürde çıkmış olan ve/veya bilinen sonuçlar ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTRAL DOMAIN AND ASYMPTOTIC FORMULATIONS FOR CYLINDRICAL STRUCTURES Yıldız, HayruIIah Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Altunkan Hizal September 1996, 175 pages In this study, two different formulations are developed to characterize the propagation constant of curved structures in cylindrical coordinates. The different formulations are used for different structures. In the first part, a new formulation based on the Spectral Domain Method (SDM) is used to calculate the propagation constant and the field distribution over the slot of a slotted coaxial cable structure and the strip current density of a microstrip line on dielectric coated conducting cylinder, which is the complementary geometry of the slotted coaxial cable. The electromagnetic problem in finding the propagation constant of a coaxial cable with a continuous slot along the outer conductor and its complementary structure is solved using the SDM formulation which takes into account the dielectric constant of the insulation and the geometry of the structure. The cylindrical harmonics functions are used for the field expansion in the inner and the outer space The boundary mconditions are handled more easily by the SDM compared to the conventional spatial domain methods. In the second part of the work, as an alternative approach to investigate the propagation characteristics of curved waveguiding structures, an asymptotic expansion method is used. Using this method, the propagation constant of curved conductor backed dielectric slab structure has been formulated. The same approach is also used to formulate the inhomogeneously filled coaxial ridge waveguide structure. In this case, the formulation for Transverse Electric (TE) modes are investigated and the corresponding cut-off frequencies are calculated. The bandwidth improvement of inhomogeneously filled coaxial ridge waveguide is demonstrated.