Kurutulmuş şeker pancarı küspesine gemazol turkuaz blue-G reaktif boyarmaddesi ve bakır(II) iyonlarının ikili ve tekli adsorpsiyonunda kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of usage of dried sugar beet pulp for single and binary adsorption of gemazol turquoise blue-G reactive dye and copper(II) ions
- Tez No: 131093
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, şeker pancarı küspesi, reaktif boyarmadde, ağır metal, adsorpsiyon, denge modelleri, kinetik modeller, Wastewater, sugar beet pulp, reactive dye, heavy metal, adsorption, equilibrium models, kinetic models
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
KURUTULMUŞ ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN GEMAZOL TURKUAZ BLUE-G REAKTİF BOYARMADDESİ VE BAKIR(II) İYONLARININ TEKLİ VE İKİLİ ADSORPSİYONUNDA KULLANABİLİRLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI İsmail Alper İŞOĞLU oz Bu tez çalışmasında reaktif boyarmaddelerden Gemazol Turkuaz Blue-G'nin, ağır metallerden bakır(ll) iyonlarının ve Gemazol Turkuaz Blue-G-bakır(ll) ikili karışımlarının kuru şeker pancarı küspesine adsorpsiyonu kesikli sistemde incelenmiştir. Gemazol Turkuaz Blue-G reaktif boyarmaddesinin ve bakır(ll) iyonlarının kuru şeker pancarı küspesine adsorpsiyonunda optimum pH değerleri sırasıyla pH 2.0 ve pH 4.0 olarak saptanmıştır. Her iki kirletici için de maksimum adsorpsiyon kapasitesine 25°C'da ulaşılmıştır. Gemazol Turkuaz Blue-G için başlangıç derişiminin 800 mg/L'ye, bakır(ll) için 250 mg/L'ye kadar artmasıyla, her bir bileşen için adsorpsiyon hız ve kapasitesinin arttığı, adsorpsiyon veriminin ise azaldığı gözlenmiştir. Her bir kirletici-sorbent sistemi için adsorpsiyon dengesinin matematiksel tanımlanmasında Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson ve Koble-Corrigan adsorpsiyon modelleri kullanılmış, model sabitleri saptanmış ve adsorpsiyon dengesinin hangi modele en iyi uyduğu belirlenmiştir. Adsorpsiyon mekanizmasını araştırmak ve hız kısıtlayan basamakları tespit etmek için çeşitli kinetik modeller uygulanarak kinetik sabitler bulunmuştur. Son olarak, adsorpsiyon termodinamik sabitleri, termodinamik eşitlikler kullanılarak saptanmıştır. Gemazol Turkuaz Blue-G-bakır(ll) ikili karışımlarının kuru şeker pancarı küspesine adsorpsiyonunda, kirleticilerden birinin derişimi sabit tutulurken diğer kirleticinin derişimi değiştirilerek, birinci bileşenin ikinci bileşenin adsorpsiyon hızını ve dengede birim adsorbent kütlesi başına adsorplanan miktarını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Ortamdaki bakır(ll) iyonlarının varlığı, Gemazol Turkuaz Blue-G adsorpsiyonu arttırırken (sinerjistik etki), boyarmadde iyonlarının varlığı ise bakır(ll) adsorpsiyonunu azaltmıştır (antagonistik etki). Gemazol Turkuaz Blue-G-bakır(ll) ikili karışımlarına ait denge verilerinin çalışılan derişim aralığında çok bileşenli sinerjistik ve antagonistik sistemler için türetilmiş Langmuir modellerine çok iyi uyduğu, ancak her iki bileşen için de derişim arttıkça sapmaların arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF USAGE OF DRIED SUGAR BEET PULP FOR THE SINGLE AND BINARY ADSORPTION OF GEMAZOL TURQUOISE BLUE-G REACTIVE DYE AND COPPER(II) IONS İsmail Alper İŞO?LU ABSTRACT In this thesis study, the adsorption of Gemazol Turquoise Blue-G, a reactive dye, copper(ll) ions, a heavy metal and binary combinations of Gemazol Turquoise Blue-G-copper(ll) on dried sugar beet pulp was investigated in a batch system. In the adsorption of Gemazol Turquoise Blue-G and copper(ll) ions, the optimum pH values were determined as 2.0 and 4.0, respectively. Maximum adsorption capacity was found at 25 °C for both pollutants. Adsorption rate and capacity increased and adsorption yield decreased with increasing initial Gemazol Turquoise Blue-G concentration up to 800 mg/L and with increasing initial copper(ll) concentration up to 250 mg/L. The Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Koble-Corrigan adsorption models were applied to each pollutant-sorbent system in order to define the adsorption equilibrium data mathematically. The model constants were calculated and it was decided that which model best correlates the adsorption equilibrium. The kinetic constants were determined by using different kinetic models in order to investigate the adsorption mechanisms and to define the rate controlling steps. Finally, the thermodynamic parameters of adsorption were calculated for each pollutant-sorbent system by using thermodynamic equations. In the binary adsorption of Gemazol Turquoise Blue-G-copper(ll) mixtures, it was investigated that how the first component affected the adsorption rate and adsorbed quantity of second component by changing the concentration of first pollutant while the concentration of second pollutant was kept constant.The presence of copper(ll) ions in the medium increased the adsorption of Gemazol Turquoise Blue-G (synergistic effect), while the presence of Gemazol Turquoise Blue-G decreased the adsorption of copper(ll) ions (antagonistic effect). It was shown that Langmuir models derived for multicomponent synergistic and antagonistic systems gave the best correlation for the equilibrium data of Gemazol Turquoise Blue-G- copper(ll) binary mixtures, however the deviations increased with increasing concentration of each component.