Tüketicilerin ahşap mobilya dolap kapaklarına ilişkin form tercihlerinin araştırılması
A Study of consumer's form preferences about wood cabinet doors
- Tez No: 131094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL BURDURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Tüketici tercihleri, mobilya, form, kapak, Consumer preferences, furniture, form, cabinet doors
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
TÜKETİCİLERİN AHŞAP MOBİLYA DOLAP KAPAKLARINA İLİŞKİN FORM TERCİHLERİNİN ARAŞTIRILMASI Umut Özgür BERKER ÖZ Bu çalışmada, dolap tipi mobilya kapaklarında farklı demografik ve ekonomik özellikli tüketicilerin form ve renk tercihleri araştırılmıştır. Araştırmada veri oluşturmaya yönelik olarak tüketicilerin demografik ve ekonomik özelliklerini tespit etmek için, içerisinde alternatif kapak formlarının da görsel olarak yer aldığı bir anket oluşturulmuştur. Bu anket, Ankara'da ikamet eden 440 kişiyle yüz-yüze temas yöntemiyle doldurulmuştur. Ankete konu olan bireylerin demografik ve ekonomik özellikleri tablo ve grafik olarak sunulmuş, bu özelliklere bağlı form ve renk tercihleri saptanarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sergileme amaçlı dolap kapaklarında daha çok, çok bölümlemeli ve üst kayıdı eğmeçli formlar tercih edilirken, depolama amaçlı dolap kapaklarında dekoratif forma sahip kapaklardan çok düz kapaklar tercih edilmiştir. Kapaklarda daha çok doğal (naturel) renk istenirken, kapak kenarlarının yuvarlak hatlı olması da tercih nedenidir. Sergileme amaçlı dolap kapaklarında tüketici özellikleri genel anlamda tercihte etkili olurken, depolama amaçlı dolap kapaklarında genel anlamda istatistiksel olarak önemli bulunmamaktadır. Buna göre, kapak üreticileri, sergileme amaçlı dolap kapakların da çerçeve kapak formlarına depolama amaçlı dolap kapaklarında ise düz kapak formlarına önem vermeleridir.
Özet (Çeviri)
In this study, the form and color preferences of consumers with different demographic and economic specialties for cabinet type furniture doors have been investigated. In order to collect data about the demographic and economic specialties of the consumers, a questionnaire consisting of alternative visual forms has been prepared. This questionnaire has been done with 440 people that live in Ankara in one-on-one interview method. The demographic and economic specialties of the individuals which are subject to the questionnaire have been presented in tables and graphics; the form and color preferences depending on these specialties have been determined and analyzed statistically. For doors of cabinets used as display, mostly forms that are with many partitions and curved top frames are preferred; whereas for doors of cabinets used for storage instead of doors which are for decorative purposes plain doors are preferred. Natural colors have been preferred for the doors and the sides of the doors are preferred to be curved. The specialties of the consumers have been effective in preferences for the doors of cabinets used as display, whereas they are statistically insignificant for the doors of cabinets used for storage. According to this, it is advised to the producers that they should give more importance to the framed door forms for cabinets used as display and plain door forms for cabinets used for storage.