Neutronic and thermalhydraulic calculations of the pebble bed modular reactor
Çakıl yataklı modüler reaktörün nötronik ve termalhidrolik hesaplamaları
  1. Tez No: 131092
  2. Yazar: UĞUR EMRE SIKIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KEMAL KADİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PBMR, V.S.O.P, HTGR, Pebble bed reactors, PBMR, V.S.O.P, HTGR
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÇAKIL YATAKLI MODÜLER REAKTÖRÜN NÖTRONİK VE TERMALHIDROLIK HESAPLAMALARI Uğur Emre Sıkık ÖZ Yüksek sıcaklık gaz soğutmalı reaktörler nükleer teknolojinin geleceğinde özel bir öneme sahiptirler. Yüksek sıcaklıkta çalışabilme yetileri, yüksek burnup ve termodinamik verim değerleri sayesinde üretilen elektriğin maliyetinin düşmesi beklenir. Yeni kuşak yüksek sıcaklık reaktörleri kendi doğalarından dolayı güvenli olarak dizayn edilmektedirler. Hidrojen üretmenin en verimli yolu olan IS yöntemi çok yüksek sıcaklıklar gerektirir. Geleceğin çok yüksek sıcaklık gaz soğutmalı reaktörleri hidrojen üretimi için ısı kaynağı olarak düşünülmektedirler. Yüksek sıcaklık reaktörlerinde iki tip yakıt kullanılır: Çakıl tipi yakıt ve prizmatik blok tipi yakıt. Çakıl Yataklı Modüler Reaktör'ün Güney Afrika'da yakın gelecekte inşa edilmesi olasıdır. Bu çalışmada, Çakıl Yataklı Modüler Reaktör'ün nötronik ve termalhidrolik dizaynı V.S.O.P.[94] bilgisayar programı kullanılarak yapıldı. Kritik kor yüklemeleri ve çeşitli yakıt çevrimleri V.S.O.P ile modellendi. Ayrıca bu nötronik modeller için termalhidrolik analizler yapıldı.
Özet (Çeviri)
NEUTRONIC AND THERMALHYDRAULIC CALCULATIONS OF THE PEBBLE BED MODULAR REACTOR Uğur Emre Sıkık ABSTRACT High temperature gas cooled reactors have a special importance in the future of nuclear technology. Due to their high thermal capacity, high burnup and thermodynamic efficiency, a decrease in the electricity generation cost is expected. New generation high temperature reactors are designed to be inherently safe. The most efficient way of hydrogen production, IS process, requires very high temperatures. Very High Temperature Gas Cooled Reactors (VHTR) of the future are considered as the heat source for hydrogen production. Two fuel types are used in high temperature reactors; pebble and prismatic block fuels. Pebble Bed Modular Reactor (PBMR) of South Africa is a promising design to be built in the near future. In this work, neutronic and thermalhydraulic calculations of PBMR are done by using V.S.O.P.[94] computer program. Critical core loadings and several fuel cycle methodologies are modeled by V.S.O.P. Thermalhydraulic analyses for these neutronic models are also performed.