Simulation of operational radiological consequences of nuclear power plants
Nükleer santrallerin işletmesinin radyolojik sonuçlarının simülasyonu
  1. Tez No: 131113
  2. Yazar: CEMİL KOCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. NİYAZİ SÖKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer, ışınlama, uzak mesafe, dağılım, radyasyon, radyoizo top, doz, risk, işletim, Nuclear, exposure, long-range, dispersion, radiation, radioisotopes, dose, risk, operational
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
NÜKLEER SANTRALLERİN İŞLETMESİNİN RADYOLOJİK SONUÇLARININ SİMULASYONU CEMİL KOCAR ÖZ Uzak mesafe atmosferik dağılım bilgisayar programı ile birleştirilmiş zamana bağlı doz ve risk modellerinin kullanımı ile nükleer güç santrallarının atmosferik atıklarının radyolojik sonuçlan analiz edildi. Bu çalışmada kullanılan uzak mesafe atmosferik dağılım bilgisayar programı HYSPLIT4'dür. Bu bilgisayar programında yatay ve düşey yöndeki hesaplamalar Lan- grange tipi bir şablonda gerçekleştirilirken, konsantrasyon hesaplamaları sabit rzgarada yapılmaktadır. Kirleticinin taşımım ve yayılması tek bir bulutun Gauss yada şapka tepesi yatay dağılımı ile salınması yada başlangıçta sabit sayıda olan parçacıkların salınması ile hesaplanmaktadır. DOSESYS isimli doz ve risk hesaplama bilgisayar programı nükleer güç santrallarının atmosferik emisyonlarının uzun süreçli radyolojik sonuçlanın tahmin etmek üzere geliştirildi. Yiyecek ve solunum yolu ile iç ışınlamanın yanısıra buluttan ve yere çökelmiş radyoizotoplardan meydana gelen dış ışınlama da modele dahil edildi. Atmosferik dağılım modeli, bu tür bir modelin oldukça uzun süreli simulasyonlarda da başarı ile kullanılabilineceğini göstermek üzere, ANATEX deneyi ile sınandı. DOSESYS modeli Çernobil kazası için sınandı. DOSESYS modeli yiyeceklerde ve hayvan yemlerinde ölçülen aktivitelerle ve doz tahminleriyle karşılaştırıldığın- da çok iyi sonuçlar verdi. Birleştirilmiş model, Türkiye'de üç sahada kurulacağı kabul edilen nükleer güç santralarının atmosferik emisyonları için uygulandı. Reaktör sahalarının seçimi Türkiye'de daha önce gerçekleştirilen saha seçme çalışmalarına dayandırıldı. Nükleer güç tipi şu anda ticari orak en yaygın nükleer güç santralı tipleri olması nedeni ile BWR ve PWR olarak seçildi. Meteorolojik veri Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Hava Servisi yeniden analiz projesinden elde edildi. mSimulasyon, nükleer güç ortalama ticari ömrü olan 40 yıl süre since yapıldı. Bireysel doz ve risklerin yanısıra kollektif doz ve risklerde hesaplandı. Doz ve risk hesaplamaları insan göçü ve farklı yerlerden yiyecek sağlama modelleri içinde gerçekleştirildi. Hesaplanan doz ve riskler nükleer silah denemelerinden ve doğal radyasyon dan kaynaklanan değerlerle karşılaştırıldı. Nükleer güç s an tr allarının atmosferik emisyonlarının radyolojik etkilerinin önemsiz derecede az olduğu bulundu. Bu çalışmada geliştirilen değişik yerlerden yiyecek sağlama ve insan göçü modelleri gelecek için umut vericidir.
Özet (Çeviri)
SIMULATION OF OPERATIONAL RADIOLOGICAL CONSEQUENCES OF NUCLEAR POWER PLANTS CEMİL KOCAR ABSTRACT The radiological consequences of operational atmospheric discharges from nuclear power plants are analyzed by using long-range atmospheric dispersion soft ware coupled with the time-dependent dose and risk assessment models. Long range atmospheric dispersion software used for this study is HYS- PLIT4. Advection and diffusion calculations are carried out in a Langrangian frame work, while concentration calculations are performed on a fixed grid. The transport and dispersion of a pollutant are calculated by assuming the release of a single puff with either a Gaussian or a top-hat horizontal distribution or from the dispersal of an initially fixed number of particles. The dose and risk assessment software, DOSESYS, is to be developed to es timate the long-term radiological consequences of atmospheric emissions of nuclear power plants. Internal exposure via inhalation and ingestion as well as external ex posure from the cloud and radioactivity deposited on the ground are included in the model. The atmospheric dispersion software is validated against ANATEX experi ment to show that such a model can successfully be used for such a prolonged time simulation. The DOSESYS model is validated against the Chernobyl accident. Model results compares well with measured activities in foodstuff and feedstuff and dose es timates. The coupled model is then applied to atmospheric emissions of future nu clear power plants which are assumed to be built at three sites in Turkey. The site locations are chosen based on previous site selection studies in Turkey. The types of nuclear power plants are selected as PWR or BWR because they are the most common types among the current commercial nuclear power plants. The meteorological data are obtained from the United States National Weather Service reanalysis project.The simulation is carried out for 40 years which is the average assumed com mercial life time of a nuclear power plant. The individual dose and risks as well as collective dose and risks in Turkey are analyzed. Tine dose and risk calculations are also earned out by modeling multi-location food supply and people migration. Computed dose and risks are compared with natural background and expo sures from nuclear weapon testing. Radiological effects of atmospheric emissions from nuclear power plants are found to be negligible. The introduced multi-location food supply and people migration models are observed as promising methodologies.