Sezgisel metodlar ile planlama problemlerinin çözümünde aşırı bilgilendirilebilir sistemler yaklaşımı
The Overinformable system approach on solution of planning problems using heuristic methods
- Tez No: 131197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BABANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Aşırı Bilgilendirilebilir Sistem, Yapay Zeka Problemleri, Planlama Problemleri, Nesne Tabanlı Programlama, 8 Yap-Boz'u, Overinformable System, Artificial Intelligence Problems, Planning Problems, Object Oriented Programming, 8 Puzzle
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEZGİSEL METODLAR İLE PLANLAMA PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDE AŞIRI BİLGİLENDİRİLEBİLİR SİSTEMLER YAKLAŞIMI UĞUR ÇINAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Bilişim Yüksek Lisans Programı Danışman: Doç. Dr. Ahmet BABANLI 2003, 99 sayfa Bu tezde çözümünde Yapay Zeka metotlarının kullanılması kaçınılmaz olan planlama problemleri ilgi alanında; kategori, nitelik, ve karmaşıklık düzeyi önemli olmaksızın her türlü Yapay Zeka probleminin çözümüne yönelik olarak kullanılabilecek Aşırı Bilgilendirilebilir bir Sistem ele alınmıştır. Yukarıda bahsi geçen sistemin yazılım uygulaması Visual Basic programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yazılımın tasarımı, çalışma prensipleri, koda yönelik algoritmik yapıları ile kullanım yer ve yöntemleri açıklanmıştır. Örnek olarak 8 Yap-Boz'u problemi üzerinde sistemin çalıştırılması gösterilmiş, elde edilen sonuçların yorumlanması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE OVERINFORMABLE SYSTEM APPROACH ON SOLUTION OF PLANNING PROBLEMS USING HEURISTIC METHODS U?UR ÇINAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Dr. Ahmet BABANLI 2003, 99 pages In this thesis, an Overinformable System that can be used for any kind of Artificial Intelligence was discussed. The system was concentrated on the planning problems whose solutions require Artificial Intelligence methods. The problems were independent of category, quality and complexity. The software implementation of this system was made on Visual Basic programming language. Design, principles, algorithmic structure of the code and usage of the system was explained. As an example, running of the system on an 8-Puzzle problem was shown and the conclusion was interpreted.