Uçaklarda eksenel akışlı kompresörlerin boyutlandırılması ve ön tasarım için bir yazılım
Sizing of axial flow compressors at aircrafts and a software about preliminary design
- Tez No: 131201
- Danışmanlar: PROF. DR. T. HİKMET KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Axial Flow Compressors, Preliminary Design, 2D Cascade, Sizing 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UÇAKLARDA EKSENEL AKIŞLI KOMPRESÖRLERİN BOYUTLANDIRILMASI VE ÖN TASARIM İÇİN BİR YAZILIM Enis Turhan TURGUT Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilimdalı Danışman: Prof. Dr. T. Hikmet KARAKOÇ 2003, 164 sayfa Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi bulunan eksenel akışlı kompresörler, özellikle 20. yüzyıldaki büyük savaşlar sonucunda havacılıkta ortaya çıkan gelişmelere büyük oranda katkı sağlamıştır. O devirdeki büyük devletlerden A.B.D., Almanya ve İngiltere'de sürdürülen araştırmalar ile bu devletler ve diğerleri arasında hava üstünlüğü kazanmada büyük bir rekabet başgösterm iştir. Böylelikle bu yeni makinelerle, daha yüksek sıkıştırma oranlan elde edilerek, daha hızlı, daha güçlü ve daha küçük ağırlık/itki kapasiteli uçakların geliştirilmesine imkan sağlanmıştır. Ön alanın santrifüj tipe göre daha küçük olması ise hem kompresörün motor içinde yerleşimini, hem de buna bağlı olarak motorun uçak içindeki yerleşimini olumlu yönde etkilemiştir. Diğer taraftan motorun oluşturduğu parazit sürükleme de daha alçak seviyelere inmiştir. Bununla beraber, günümüzde santrifüj akışlı kompresör kullanan motorlarlara ve bu motorları kullanan uçaklara rastlamak mümkündür. Ayrıca, santrifüj akıştı kompresörler, hemen hemen tüm büyük yolcu uçaklarındaki APU (Yedek Güç Ünitesi)'larda, sağladıkları kademe başına yüksek basınç oranı ve çok daha kısa olmaları sebebiyle kullanılmaya devam edilmektedir. Bu çalışmada bir eksenel akışlı kompresörün ön tasarımında kullanılan temel parametreler hakkında bilgi verilerek söz konusu tasarını süreci tanıtılmıştır. Son bölümde ise belli bazı özelliklere sahip bir kompresör içindeki akışkanın termodinamik özelliklerini karşılaştıran ve bir kompresörün boyutlandırma işlemini ön tasarım açısından değerlendiren bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Eksenel Akışlı Kompresörler, ön Tasarım, 2 Boyutlu Kaskatlar, Boyutlandırma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SIZING OF AXIAL FLOW COMPRESSOR AT AIRCRAFTS AND A SOFTWARE ABOUT PRELIMINARY DESIGN Enis Turhan TURGUT Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Prof. Dr. T. Hikmet KARAKOÇ 2003, 164 pages The axial flow compressors that have a history of approximately 150 years, have been provided a considerable addition to the developments that took place in aviation during the big wars in the 20th century. With the research in the biggest countries of that era, U.S., Germany and Britain, there has been a big competition to get the air superiority in the aviation. Therefore, with this new machine, obtaining higher pressure ratio, it has been possible to build faster, powerful and smaller weight/thrust engines. Having smaller front area compared to the centrifugal compressors, it positively effected both of compressor installation in the engine and engine installation in the aircraft. Also the parasite drag that caused by the engine was decreased. However, it is still possible to see the centrifugal compressors in some engines used in s ome a ireraft t hat flying c urrently. Also, t hey a re c ontinued t o use in large passenger aircraft's APU because of the advantage of the higher stage pressure ratio and being shorter. In this thesis, firstly was given some detailed knowledge about the preliminary design of an axial flow compressor, than, this process was explained. In the last chapter, it has been developed a computer program which compare the thermodynamic properties of a fluid in an axial flow compressor that has some certain inputs and evaluate the sizing process of an axial flow compressor aspect of preliminary design.