Euphorbia macroclada'nın yenilenebilir enerji kaynağı olarak incelenmesi
Investigation of Euphorbia macroclada as an renewable energy sources
- Tez No: 131200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. FERDİ GERÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Biyokütle, Euphorbia Macroclada, Piroliz, Sentetik Yakıt, Renewable Energy, Biomass, Euphorbia Macroclada, Pyrolysis, Synthetic Fuels
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EUPHORBIA MACROCLADA'NIN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK İNCELENMESİ FERİDE KORUYUCU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr. H.Ferdi GERÇEL 2003, 133 sayfa Bu çalışmada biyokütle adayı Euphorbia macroclada yeni ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak incelenmiştir. Kıraç arazilerde yetişen ve herhangi bir şekilde değerlendirilemeyen Euphorbia macroclada, Euphorbiaceae familyasına ait bir bitkidir. Ortalama parçacık boyutundaki hammaddenin piroliz deneyleri, Heinze reaktöründe statik ortam ve sürükleyici gaz ortamında gerçekleştirilmiştir. Piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, sürükleyici gaz akış hızı gibi piroliz değişkenlerinin piroliz ürün verimlerine etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda en yüksek sıvı ürün verimi olan % 26,19, 7°C/dk ısıtma hızında, 100cm3/dk sürükleyici gaz akış hızında, 550°C piroliz sıcaklığında elde edilmiştir. Elde edilen ürünlerin yapıları kromatografik ve spektroskopik yöntemlerle araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, elde edilen sıvı ürünün yenilenebilir enerji ve kimyasal hammadde kaynağı olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF EUPHORBIA MACROCLADA AS AN RENEWABLE ENERGY SOURCES FERİDE KORUYUCU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Asst.Prof.Dr. H-Ferdi GERÇEL 2003, 133 pages In this thesis, Euphorbia macroclada as a biomass candidate was investigated as a new and renewable energy source. Euphorbia macroclada is a plant that belongs to the Euphorbiaceae family. It grows up on uncultivated land and is not utilized in any way. Pyrolysis experiments of raw material at average particle size were conducted in Heinze retort under static and sweep gas conditions. Effect of pyrolysis parameters such as pyrolysis temperature, heating rate and sweep gas flow rate on the pyrolysis product yields were investigated. The maximum oil yield of 26.19% was obtained at a heating rate of 7°C/min, sweep gas flow rate of 100cm3/min and pyrolysis temperature of 550°C. The products were characterized by chromatographic and spectroscopic techniques. As a result of these it was found out that the obtained liquid product could be used as a renewable energy source and a chemical raw material source.