Seydişehir Alüminyum Fabrikası atığı kırmızı çamurdan hareketle üretilen pigmentlerin seramik sektöründe kullanım kapasitesinin araştırılması
Investigations on the usage capacity of pigments derived from Seydişehir Aluminum Factory's waste red mud in ceramic industry
  1. Tez No: 131240
  2. Yazar: ENGİN AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı çamur, Atık, Pigment, Duvar-yer karosu sırı, Granit, Red mud, Waste, Pigment, Wall-floor tile glazes, Porcelain tile body. u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEYDİŞEHİR ALÜMİNYUM FABRİKASI ATIĞI KIRMIZI ÇAMURDAN HAREKETLE ÜRETİLEN PİGMENTLERİN SERAMİK SEKTÖRÜNDE KULLANIM KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI ENGİN AKGÜN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Bekir KARASU 2003, 53 sayfa Bu çalışmada, yüksek demir oksit içeriğine sahip (~ % 35 ) Seydişehir Alüminyum Tesisi atığı kırmızı çamurun ve çamurdan türetilen pigmentlerin duvar, yer karosu sırlan ile granit karo bünyesinde değerlendirilebilirlikleri incelenmiş ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Farklı oksit ve atık kombinasyonlarından hazırlanan yığından türetilen pigment boyalar, duvar ve yer karosu sırları ile granit bünyelere katılmıştır. Duvar ve yer karosu sırlarında ve granit bünyede açık san ve kahveden koyu yeşil ve siyaha geniş aralıkta renkler elde edilmiştir. Üretilen sırlı karolar ve granit bünyelere standart testler uygulanmış, numuneler testleri başarıyla geçmiştir. Sonuçta, gerek çevreye etkilerinden dolayı bir atık malzemenin değerlendirilmesi gerekse seramik boya maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATIONS ON THE USAGE CAPACITY OF PIGMENTS DERIVED FROM SEYDİŞEHİR ALÜMİNYUM FACTORY' S WASTE RED MUD IN CERAMIC INDUSTRY ENGİN AKGUN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc Prof. Dr. Bekir KARASU 2003, 53 pages In this study the possible usage of Seydişehir Alüminyum Factory's waste red mud with high iron oxide content (~ 35 % ) in floor and wall tile glazes and porcelain tile bodies was investigated. Pigments based on the combination of different oxides and red mud were prepared and added into the relevant systems studied under industrial working conditions. Products coloured with newly developed pigments were tested. According to positive and satisfactory test results it was concluded that waste red mud could be evaluated in the form of pigment with the advantage of being environmentally friendly and of lowering the colouring agent costs.