Tunçbilek Termik Santral uçucu küllerinin stoneware bünye ve sırlarında kullanımı
Use of Tunçbilek Thermal Energy Plant's fly ashes in stoneware body and glazes
- Tez No: 131239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Stoneware bünye, Stoneware sır, Değerlendirme, Karakterizasyon, Fly ash, Stoneware body, Stoneware glaze, Utilisation, Characterization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUNÇBILEK TERMİK SANTRAL UÇUCU KÜLLERİNİN STONEWARE BÜNYE VE SIRLARINDA KULLANIMI AYSUN AYDAŞGIL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Bekir KARASU 2003, 61 sayfa Türkiye'de termik santrallerde kullanılan kömürün yanması sonucu her yıl büyük miktarda uçucu kül ortaya çıkmaktadır. Çevre dostu olabilmenin yanı sıra böylesi küllerin başka sektörler için faydalı duruma getirilmesi üzerine pek çok araştırma gerçekleştirilmiştir. Alternatif kullanım alanlarına bir yenisini ekleyebilmek üzere yapılan mevcut çalışmada ise % 58,69 SİO2, 23,91 AI2O3, 10,65 Fe2Û3, 3,40 CaO, 1,58 MgO, 0,016 Cu, 0,033 Cr, 1,72 ateş kaybı kompozisyonuna sahip Tunçbilek Termik Santral uçucu külü stoneware bünyelerde kaolen, kil, kuvars yerine, stoneware sırlarda ise kaolen feldispat ve kuvars yerine kullanılmıştır. Elde edilen yeni bünyelerin küçülme, mekanik mukavemet, su emme, pişme rengi ve mikroyapılan. yeni sırların ise çatlak dayanımı, lekelenme direnci ve renkleri incelenmiştir. Alman sonuçlar Termik Santral uçucu külünün stoneware bünye ve sırlarında değerlendirme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis USE OF TUNÇBILEK THERMAL ENERGY PLANT'S FLY ASHES IN STONEWARE BODY AND GLAZES AYSUN AYDAŞGIL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Bekir KARASU 2003, 61 pages In Turkey, a considerable amount of fly ash comes out each year as a result of coal uses in thermal plants. Beside being environmentally friendly, to evaluate such ashes in various sectors several studies have been made. In the present study, which was conducted to seek alternative usage areas of the relevant ashes, fly ash of Tunçbilek Thermal Plant, which has chemical composition of 58,69 SİO2, 23,91 AbO3,10,65 Fe203, 3,40 CaO, 1,58 MgO, 0,016 Cu, 0,033 Cr, 1,72 ignition loss (in wt %), was incorporated into stoneware bodies replacing kaolin, clay, quartz in recipes respectively and added into stoneware glazes replacing kaolin,feldspar and quartz. Newly produced bodies were tested to determine their shrinkage, mechanical strength, water absorption, final colours and microstructures. Additionally glazes were examined for their crack resistance, spotting endurance and colours. According to results, it was concluded that fly ash of Tunçbilek Thermal Plant indicated a utilization capacity in both stoneware bodies and glazes.