Türkiye akarsularında debi, pH, alkalinite ve sülfatta yıllar boyu eğilimlerin belirlenmesi
Determination of long-term trends in flow, pH, alkalinity and sulfate in Turkish streams
  1. Tez No: 131249
  2. Yazar: BANU KARAKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM AHMET ALBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akarsular, Mevsimsel Kendall Eğilim Testi, Alkalini! pH, Debi, Sülfat, Eğilim Analizi, Streams, Seasonal Kendall Trend Test, Alkalinity, Sulfate, Trend Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE AKARSULARINDA DEBİ, pH, ALKALİNİTE VE SÜLFATTA YILLAR BOYU EĞİLİMLERİN BELİRLENMESİ BANU KARAKURT Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Erdem ALBEK 2003, 42 sayfa Bu çalışmada, Türkiye genelindeki akarsuların asit yağmurlarından veya antropojenik kaynaklardan etkilenip etkilenmediğini tesbit etmek için debi, pH, alkalinite ve sülfat değerlerinin eğilimleri incelenmiştir. Zaman serilerinin incelenmesinde parametrik olmayan Mevsimsel Kendall Eğilim Testi kullanılmıştır. Bu uygulama için gerekli olan veriler Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) Genel Müdürlüğü'nün“Türkiye Akarsularında Su Kalitesi Gözlemleri, 1996”yayınından alınmıştır. Türkiye'nin değişik bölgelerinden seçilen 25 istasyonun 1983-1994 su yıllarını kapsayan aylık debi, pH, sıcaklık, CO32“, HCO3”, SO42“ değerleri alınmış ve alkalinitenin hesaplanmasında pH, CO32”, HC03_'dan yararlanılmıştır. Debi, pH, alkalinite ve sülfat verilerine Mevsimsel Kendall Eğilim Testi uygulandıktan sonra %95'lik güvenilirlik aralığında toplam eğilim değerleri incelenmiştir. Eğilimin olup olmadığı, varsa hangi yöne doğru olduğu ve büyüklüğü saptanmış ve debi, pH, alkalinite ve sülfattaki bu eğilimler birbirlerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF LONG-TERM TRENDS IN FLOW, pH, ALKALINITY AND SULFATE IN TURKISH STREAMS BANU KARAKURT Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: AssistProf.Erdem ALBEK 2003, 42 pages In this study, trends of flow, pH, alkalinity and sulfate values in Turkish streams are examined to find out whether they are affected by acid rain or anthropogenic sources. Nonparametric Seasonal Kendall Trend Test is applied to the time series. The data necessary for this application are taken from the publication in titled“Water Quality Observations in Turkish Streams, 1996”of Electrical Power Resources Survey and Development Administration. Monthly flow, pH, temperature, C032“, HC03”and S042“ values from 25 stations selected from different regions in Turkey between the 1983-1994 water years are utilized and alkalinity is calculated from pH, CO32”and HCO3". After conducting the Seasonal Kendall Trend Test for flow, pH, alkalinity and sulfate values, the total trends are examined at a confidence level of 95%. The presence of a trend and its direction and magnitude is determined and the trends are compared to each other.