Tekstil boyalarının adsorpsiyonunda killerin kullanılması
The Use of clays on adsorption of textile dyes
  1. Tez No: 131250
  2. Yazar: GÜLER ZEYTİNBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SAFA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İzotermler, Adsorpsiyon, Killer, Tekstil Boyaları, Isotherms, Adsorption, Clays, Textile Dyes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKSTİL BOYALARININ ADSORPSİYOM NDA KİLLERİN KULLANILMASI Güler ZEYTİNBAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. A. Safa ÖZCAN 2003, 61 sayfa Bu çalışmanın amacı; tekstil atık sularından boyaların fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle arıtımı; adsorpsiyon ve adsorpsiyon izotermleri, killer ve kil minerallerinin sınıflandırılması ve boyarmaddelerin; boyama özelliklerine, kimyasal yapılarına ve çözünürlüklerine göre sınıflandırılması hakkında özet bilgiler vermektedir. Doğal adsorbanların; ucuz olmaları, bol miktarda bulunabilmeleri, yüksek adsorpsiyon kapasiteleri ve yeniden kullanılabilmeleri gibi özellikleri bunların adsorpsiyon işlemlerinde kullanımını cazip hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE USE OF CLAYS ON ADSORPTION OF TEXTILE DYES Güler ZEYTİNBAŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Assist. Prof. A. Safa ÖZCAN 2003, 61 pages The purpose of this work is to give a brief instructions about the removal the dyes from textile effluents by physical, chemical and biological methods; adsorption and its isotherms, clays and the classification of the clay minerals; and the arrangements of the dyestuffs according to dyeing characteristics, chemical structures and solubilities. The use of natural adsorbents at the adsorption processes is more attractive because of advantages of properties such as, low cost, abundance, high adsorption capacity and reusability.