Stabilizasyon/solidifikasyon yöntemiyle iyileştirilmiş Porsuk nehri sediment atık çamurunun geoteknik, fiziko-kimyasal ve mikro-yapısal özelliklerinin belirlenmesi
Geotechnical, physicochemical and micro structural properties determine of Porsuk river sediment effluent sludge by stabilization/solidification process
- Tez No: 131254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sediment, Stabilizasyon/Solidiflkasyon (S/S) Yöntemi, Fiziko-Kimyasal özellikler, Mikro- Yapısal Özellikler, Sediment, Stabilization/Solidification (S/S) Method, Physicochemical Properties, Micro Stuructural Properties
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi STABİLİZASYON/SOLİDİFİKASYON YÖNTEMİYLE İYİLEŞTİRİLMİŞ PORSUK NEHRİ SEDİMENT ATIK ÇAMURUNUN GEOTEKNİK, FİZİKO-KİMYASAL VE MİKRO-YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ N. Deniz APAYDIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Yücel GÜNEY 2003, Sayfa 97 Porsuk Nehrinde, sediment birikmesinden dolayı taşmalar meydana gelmektedir. Bu taşmalar ve kıyı kirlenmesi nedeniyle her 3-5 yılda bir sedimentin nehirden taranması çalışmaları yapılmaktadır. Eskişehir de, içinde organik ve inorganik kimyasallar içeren Porsuk Nehri sediment atık çamurunun verdiği zarar çevre ve halk sağlığını tehdit edici riskleri oluşturmakta, yeraltı suları ile toprak kirlenmesini beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, Porsuk Nehri sediment atık çamurunun stabilizasyon/solidifikasyon yöntemi ile iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Stabilizasyon işlemi için kireç, çimento ve zeolit gibi inorganik esaslı ilave malzemeler kullanılmıştır. Stabilizasyon öncesi ve sonrası numunelerin geoteknik, fiziko-kimyasal ve mikro-yapısal özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis GEOTECHNICAL, PHYSICOCHEMICAL AND MICRO STURUCTURAL PROPERTIES DETERMINE of PORSUK RIVER SEDIMENT EFFLUENT SLUDGE BY STABnJZATION/SOLroiFICATION PROCESS N. Deniz APAYDIN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Assos. Doç. Yücel GÜNEY 2003, Page 97 Porsuk River overflows, due to sediment accummulation. As a result of these overflows and pollution of the river banks, dredging work was carried out every 3 to 5 years. Dredged sediment is then landfilled. However, the organic and inorganic content of the sediment carry health risk and also cause underground water and soil pollution. In this study, it was aimed to remediate the sediment from Porsuk River through stabilization/solidification process. For these purposes, inorganic materials such as lime, cement and zeolite were used. Geotechnical, physico- chemical and micro-structural studies were also achieved on the representative samples both before and after stabilization/solidification.