Asit borik ilavesinin porselen karo üzerine olan etkileri
The effects of the addition of boric acid on the porcelain tile
  1. Tez No: 131253
  2. Yazar: FİGEN AYDIN EĞRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Porcelain tile, boric acid, dry strength
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BORİK ASİT İLAVESİNİN PORSELEN KARO ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ FİGEN AYDIN-EĞRİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Ferhat KARA 2003, 55 sayfa Porselen karo çamuruna, asit borik (H3BO3) ilavesi ile kurutma sonrası karonun kuru mukavemetinin artırılması amaçlanmıştır. Laboratuar şartlarında yapılan denemelerde % 0,3 asit borik ilavesi olumlu sonuç elde edilmiş olup aynı oran üzerinden işletme denemeleri yapılmış ve fiziksel özellikler incelenmiştir. İşletme denemeleri sonucunda % 0,3 asit borik ilavesinin kuru mukavemeti ~ % 30 artırdığı tespit edilmiştir. Asit borik ilavelerinin çamur reolojisine olan etkisi de incelenmiştir. Yapılan denemelerde kullanılan asit borik oranı arttıkça çamurun akış zamanı ve tiksotropisinde artış görülmüştür. Ancak kum mukavemeti artırmak için kullanılan borik asit oranı % 03 de Na-Silikat ile akışta problem yoktur. Ancak borik asit oranı artırıldığında yapılan testler göstermiştir ki Na-tripolifosfat (STPP) ile çamurun akışını ayarlamak mümkündür. Anahtar Kelimeler : Porselen karo, asit borik, kuru mukavemet
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF THE ADDITION OF BORIC ACID ON THE PORCELAIN TILE FİGEN AYDIN-E?Rİ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramics Engineering Program Supervisor: Doç.Dr.Ferhat KARA 2003, 55 pages The purpose of this study is to increase the dry strength of the porcelain tiles by adding boric acid (H3BO3) as an auxiliary material into the body. On the trials that are conducted in the laboratory conditions, a significant increase in the dry strength of the porcelain tiles was observed with the addition of 0,3 % of boric acid into the porcelain tile body. To determine the effects of boric acid to the physical properties of porcelain tile before and after firing in industrial conditions, the same amount of boric acid was used in the body. As a result of these trials it was determined that the addition of 0,3 % of boric acid had increased the dry strength of tiles by 30 % more than original dry strength (i.e. without adding boric acid ). On these studies, the rheology of the body was also investigated. As the amount of boric acid in the body increases, the viscosity and the thixotropy of the slip increase. The addition of 0,3 % of boric acid is sufficient to increase the dry strength with optimum slip viscosity. If high amount of boric acid will be used for getting higher dry strength, it is necessary to study on the slip rheology with some different defloculants like STPP to adjust optimum viscosity of the porcelain slip.