Güneydoğu Anadou bölgesinin depremselliği, kabuk ve üst manto yapısı ve deprem riskinin incelenmesi
Investigation of the seismicity, crustal and upper mantle structure and seismic risk of the South Eastern Turkey
  1. Tez No: 131298
  2. Yazar: AYŞE AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN NECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Southeastern Anatolia, seismic gap, seismic risk, crustal structure, seismotechtonics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN DEPREMSELLİĞİ, KABUK ve ÜST MANTO YAPISI ve DEPREM RİSKİNİN İNCELENMESİ Ayşe AKDENİZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Altan NECİOĞLU 36.00° - 39.00° K enlemleri ve 36.00° - 45.00° D boylamları arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve çevresi son yüz yılda genel olarak sismik aktivite bakımından durgundur. Sismik aktivitenin durgunluğu ve yeterli verinin olmayışı, bölgedeki sismik boşluğun iki ana sebebidir. Bölgede Arap ve Afrika levhalarının kuzeye doğru olan bağıl hareketleri bindirme etkisi yaratmaktadırlar. İnceleme bölgesinin deprem riskini bulmak için, bölgede 1900-2002 yılları arasında oluşmuş M>4 olan depremler incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda a ve b katsayıları ve dönüşüm periyotları hesaplanmıştır. Kabuk yapısı ve kalınlığının tayininde 8 adet istasyon verileri kullanılmıştır. Fazlar kullanılarak hız değerleri bulunmuş ve daha sonra her bir istasyon altodaki kabuk kalınlıkları hesaplanmıştır. 2003, 109 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Güneydoğu Anadolu, sismik boşluk, deprem riski, kabuk yapısı, sismotektonik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis INVESTIGATION OF THE SISMICITY, CRUSTAL AND UPPER MANTLE STRUCTURE, AND SISMIC RISK OF THE SOUTH EASTERN TURKEY Ayşe AKDENİZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Altan NECİO?LU Southeastern Anatolia which is located between 36.00° - 39.00° N latitudes and 36.00° - 45.00° E longitudes has less seismic activity in the last century. Less seismic activity and data are the reason of seismic gap. The relative movement of the Arabic and African plates towards the the Anatolian plate cause a compressive effect on it. To find the seismic risk of the area, we used the earthquake data which occured between 1900 and 2002 with M>4. After this study, coefficients a and b and return periods were calculated. To find crustal structure and thicknesses, data from eight seismograph stations were used. Values of velocities were calculated by using Pg, Pn and Sg phases. Then the thicknesses of the crustal for each station were estimated. 2003, 109 pages