Giresun ilindeki Aksu Çayı su toplama havzasının yağmur ve akış karakteristikleri üzerinde bir çalışma
A Study on the rainfall and flow characteristics of Aksu Creek watershed in Giresun province
- Tez No: 131300
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ OKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hydrologic soil group, average rainfall over area, extreme rainfall, probability distribution, moving average, trend analysis, runoff, watershed yield, extreme flow
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GİRESUN ÎLtNDEKİ AKSU ÇAYI SU TOPLAMA HAVZASININ YAĞMUR VE AKIŞ KARAKTERİSTİKLERİ ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA Alper Serdar ANLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Cengiz OKMAN Bu çalışmada Giresun İlindeki Aksu Çayı su toplama havzasının yağmur ve akış karakteristikleri belirtilmiştir. Bunun için Aksu Çayı su toplama havzasının topraklan yüzey akış potansiyeli bakımından B ve D olarak belirtilen hidrolojik gruplara ayrılmıştır. Aksu Çayı su toplama havzasındaki aylık ve yıllık süreli yağmurlar ile akışların meydana gelme olasılıkları, noktasal durum ilişkilerine göre elde edilmiştir. Diğer taraftan, aylık ve yıllık süreli günlük en büyük yağmurlar ve aylık ekstrem yağmur miktarları ile aylık ve yıllık süreli günlük ekstrem akışların meydana gelme olasılıkları ise noktasal durum ilişkileri ile olasılık dağılım biçimlerine göre elde edilmiştir. Söz konusu havzada aylık ve yıllık süreli yağmur ve akış miktarlarının eğilimleri, hareketli ortalama yöntemi uyarınca belirtilmiştir. öte yandan, Aksu Çayının su verimi doğrudan ve dolaylı yöntemlere göre, yüzey akış miktarları ile taşkın debileri de dolaylı yöntemlere göre belirtilmiştir. 2003, 162 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hidrolojik toprak grubu, alansal yağmur ortalaması, ekstrem yağmur, olasılık dağılımı, hareketli ortalama, eğilim analizi, yüzey akış miktarı, havza su verimi, ekstrem akış
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS A STUDY ON THE RAINFALL AND FLOW CHARACTERISTICS OF AKSU CREEK WATERSHED IN GİRESUN PROVINCE Alper Serdar ANLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof.Dr.Cengiz OKMAN In this study, rainfall and flow characteristics of Aksu Creek watershed in Giresun Province were determined. For this reason, the soils of Aksu Creek watershed have been divided into hydrologic groups as B and D based on their ability to runoff occurrence. Occurence probabilities of monthly and annual rainfall and flow values in Aksu Creek watershed were obtained by using plotting position formulas. On the other hand, occurence probabilities of daily maximum rainfall values selected for each month and each year and monthly extreme rainfall values selected for each year and daily extreme flow values selected for each month and each year in Aksu Creek watershed were obtained by using plotting position formulas and probability distributions. Trends of monthly and annual rainfall and flow values in this watershed were determined by using moving average method. On the other hand, yield of Aksu Creek were determined by direct and indirect methods, runoff and peak rates were determined by indirect methods. 2003, 162 pages