Muğla ili Milas ilçesinde çipura-levrek yetiştiriciliğinde üretim maliyetlerinin analizi
Determination of cost of gilt-head bream and sea bass farming in Milas district of Muğla province
- Tez No: 131323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. FÜSUN TATLIDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Güt head bream and sea bass operations, production cost analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MUĞLA ÎLl MİLAS İLÇESİNDE ÇİPURA-LEVREK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÜRETİM MALİYETLERİNİN ANALİZİ özden KOÇAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. F. Füsun TATLIDİL Bu araştırmada, Muğla Hi, Milas İlçesinde faaliyet gösteren çipura (Spams aurata L. 1758) ve levrek (Dicentrarchus labrax L.1758) işletmeleri incelenerek birim ürün maliyetleri hesaplanmıştır. Tam sayım uygulanarak 24 işletmeden anket yöntemi ile toplanan veriler kullanılmıştır. Bu işletmelerin %29,2'si 30 ton/yıl kapasitenin altında, %33,3'ü 50-80 ton/yıl kapasite ile ve %37,5'i yılda 80 tonun Özerinde kapasite ile faaliyet göstermektedir. Mevcut işletmelerde işletme tipi besiciliktir. İşletmelerde entansif üretim sistemi uygulanmaktadır. Araştırma yapılan işletmelerin %96'sında birden fazla tür üretilmekte olup, bunlar çipura ve levrek balıklandır. İşletmelerin ortalama 272.805.243.440 TL üretim masrafi yaptığı saptanmış olup, bu giderlerin %95'i değişken masraflardan, %5'i sabit masraflardan oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre işletmelerde en büyük masraf kalemi yem gideri olup, üretim masrafların %40,7'sini oluşturmaktadır. İkinci sırada ise %33,4'lük payla yavru gideri yer almaktadır. işletmelerde yapılan masrafların %56,4'ü çipura balığı için, %43,6'sı ise levrek balığı için yapılmaktadır. Çipura için ortalama 158.116.822.015 TL, levrek için ortalama 1 14.688.421.425 TL üretim masrafi yapılmıştır. İşletmelerde yılda ortalama 44.500 kg üretilen çipura balığının birim maliyetinin 3.553.187 TL/kg, ortalama 34.400 kg üretilen levrek balığının ise 3.333.966 TL/kg olduğu saptanmıştır. İşletmeler yıllık faaliyetleri sonucunda çipura üretiminden ortalama 170.720.900.022 TL, levrek üretiminden ise 134.900.406.822 TL GSÜD elde etmektedir. İşletmeler yılda 20.361.730.807 TL çipura üretiminden, 26.130.304.035 TL levrek üretiminden brüt kar elde etmektedir. Bunun yanında işletmelere ilişkin net kar çipura üretiminden 12.604.078.007 TL, levrek üretiminden ise 20.21 1.985.397 TL olarak saptanmıştır. 2003,81 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çipura-levrek yetiştiricilik işletmeleri, üretim maliyet analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis DETERMINATION OF COST OF GILT - HEAD BREAM AND SEA BASS FARMING IN MİLAS DISTRICT.OF MUGLA PROVINCE özden KOÇAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc. Prof F.Füsun TATLIDİL Data were collected from all 24 producers by interviews. This research analyzed the production costs of active sea bass and gilt-head bream producers in the Milas district of Muğla province in order to calculate the average cost of a unit. Of these producers 29,2% have under 50 tons/year of capacity, 33,3% have 50-80 tons/year of capacity and 37,5% have a capacity over 80 tons/year. The operations surveyed were involved in fish feeding. The operations use an intensive production system. 96% of the operations produce more than one type offish. The species produced was güt head bream and sea bass. This operations average production expenses were 272.805.243.440 TL. out of them 95% consists variable costs and 5% consists fixed costs. According to the findings of the research among the total expense feed expenses have the largest share with 40,7%. The second largest expense share is for the purchase of young ringer lines. Making up 33,4% of total expenses. Of the expenses 56,4% is for gilt head bream productions and 43,6% for sea bass production in these operations. According to the findings of the research in güt head bream production the average expenses were 158.1 16.822.015TL and for sea bass production 114.688.421.425 TL. In these operations productions of 44.500 kg/year as an average güt head bream cost was 3.553.187 TL/kg and production of 34.400 kg/year as an average of sea bass cost was 3.333.966 TL/kg. In the studied operations annual Gross production value for güt head bream production is 170.720.900.022 TL and for sea bass production 134.900.406.822 TL. In the operations gross profits from güt head bream production averages is 20.361.730.807 TL and is 26.130.304.035 TL in sea bass production. Net profits in güt head bream production averaged 12.604.078.007 TL and for sea bass production 20.21 1.985.397 TL. 2003, 81 pages