Ankara koşullarında yazlık kolza (Brassica napus ssp. oleifera L. ) çeşitlerinde bitki sıklığının verim ögeleri ve verime etkisi
Effects on yield components of some spring rapeseed (Brassica napus ssp. oleifera L. ) varieties grown in different row distances in Ankara conditions
  1. Tez No: 131322
  2. Yazar: SEDA SERİNÖZ ORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rapeseed, Brassica napus ssp. oleifera L, first flowering, plant height, number of auxiliary branches, numbers of pods on fee mam stem, number of seeds per pod, thousand seed weight, seed yield, oil ratio
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA KOŞULLARINDA YAZLIK KOLZA (Brassica napus ssp.oleifera L.) ÇEŞİTLERİNDE BİTKİ SIKLIĞININ VERİM ÖĞELERİ VE VERİME ETKİSİ SEDA SERİNÖZ ORMAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof.Dr. Celal ER Ankara koşullarında bazı yazlık kolza ( Brassica napus ssp.oleifera L.) çeşitlerinde farklı bitki sıklıklarının verim, verim öğeleri ve yağ oranlan üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan bu arastama, 2002 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırmada, Almanya orijinli Koşa, Danimarka orijinli Star ve Helios yazlık kolza çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. 10 cm sıra üzeri ve 25, 35, 45 cm sıra aralıkları denenmiştir. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çeşitler ana parsellere, bitki sıklıktan alt parsellere yerleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; verim bakımından en yüksek değer Star çeşidinde 35 cm sıra aralığında 110.3 kg/da olarak bulunmuş, en düşük tohum verimi ise Koşa çeşidinde 45 cm sıra aralığında 58.7 kg/da olarak ekle edilmiştir. En uzun bitki boyu Helios çeşidinin 25 cm sura aralığında 118.63 cm olarak ölçülmüştür. Koşa çeşidinin 45 cm sıra aralığı uygulamasında ise 88.77 cm ile en kısa bitki boyu elde edilmiştir. En az yanda! sayısı Koşa çeşidinin 45 cm sıra aralığında 3.90 adet, en fazla yanda! sayısı ise Helios çeşidinin 45 cm sıra aralığı uygulamasından 5.87 adet olarak tespit edilmiştir. Anasaptaki kapsül sayısı bakımından en düşük değer Koşa çeşidinin 35 cm sıra aralığı uygulamasında 28.19 adet, en fâzla kapsül sayısı Helios çeşidinin 25 cm sıra aralığı uygulamasında 35.91 adet olarak tespit edilmiştir. Kapsüldeki tohum sayısı bakımından en düşük değer Koşa çeşidinin 35 cm sıra aralığı uygulamasında 21.92 adet, en fazla kapsül sayısı Star çeşidinin 35 cm sıra aralığı uygulamasında 26.83 adet olarak elde edilmiştir. Bin tohum ağırlığı bakımından en düşük değer 3.28 g Koşa çeşidinin 25 cm sora aralığından, en yüksek değer ise Helios çeşidinin 35 cm sıra aralığı uygulamasından 3.90 g olarak bulunmuştur. Yağ oranı ise en az Star ve Koşa çeşitlerinin 45 cm sıra aralığı uygulamasından % 36 olarak tespit edilmiştir. En yüksek yağ oram ise Helios çeşidinin 25 ve 45 cm sıra aralığı uygulamasından % 39.6 olarak tespit edilmiştir. 2003, 33 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kolza, Brassica napus ssp.oleifera L., ilk çiçeklerime, bitki boyu, anasapa bağlı yandal sayısı, anasaptaki kapsül sayısı, kapsüldeki tohum sayısı, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, yağ oram.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME SPRING RAPESEED (Brassica napus ssp. oleifera L.)VARIETIES GROWN IN DIFFERENT ROW DISTANCES IN ANKARA CONDITIONS Seda SERÎNÖZ ORMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depannent of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Celal ER Effects on yield and yield components, oil rations in some spring rapeseed (Brassica napus ssp. oleifera L.) varieties grown in different row distances, was carried out at Ankara University experimental field in 2002. In this research Germany origined rapeseed species Kosa, Denmark origtned Helios and Star were used at 10 cm on-row and 25, 35 and 45 can in-row. The results of the experiment which is designed as Split Plots in Randomized Blocks with three replications. Varhies were taken place to main plots, plant densities -were taken to sub-plots. According to the findings of the research; the heighest seed yield was in Star at 35 cm in-row with 1 10.3 kg/da. The lowest seed yield was in Kosa at 45 cm in-row with S8.7 kg/da. The longest plant height was in Helios at 25 cm in-row with 118.63 cm and the shortest plant height was in Kosa at 45 cm in-row with 88.77 cm. The least numbers of auxiliary blanches was in Kosa at 45 cm in-row with 350 and the most was in Helios at 45 cm in-row with 5.87. Number of pod in the main stem was 28.19 in Kosa at 35 cm in-row at least and 35.91 in Helios at 25 cm m-row at most Number of seeds per pod was 21.92 in Kosa at 35 cm in-row at least and 26.83 in Star at 35 cm in-row at most Minimum thousand seed weight was in at 25 cm in-row with 3.28 g and maximum thousand seed weight was in Helios at 35 cm in-row with 3.90 g. The lowest oil ratio was in Star and Kosa at 45 cm in-row with 36 % and the most was in Helios at 25 and 45 cm in-row with 39.6 %. 2003, 33 pages.