Okul öncesi eğitim birimlerinde dış mekan tasarım ilkeleri
Outdoor design criteria for preschool education centers
- Tez No: 131333
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM KURUM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Preschool education centers, playground, outdoor design, play materials
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada okul öncesi eğitim kurumlarının dış mekan tasarım ilkelerinin saptanması amaçlanmıştır, öncelikle okul öncesi çağı çocuklarının sosyal, bedensel, duygusal, bilişsel ve hareket gelişimleri incelenerek, yapılacak düzenlemelerde birincil kullanıcı olacak olan çocuk tanınmaya çalışılmıştır. Okul öncesi eğitimin ve oyunun çocuk gelişimine büyük katkısı olduğu araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarında dış mekan kullanım alanları, bahçede kullanılan oyun aletlerinin özellikleri ve seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile bitkisel materyalin seçimi ve kullanım amacı peyzaj mimarlığı yönünden ele alınarak irdelenmiş ve bu konularda çeşitli öneriler oluşturulmuştur. 2003, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Okul öncesi eğitim kurumlan, oyun alanları, dış mekan tasarımı, oyun materyalleri.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to determine the principles of exterior place design of preschool education centers. Examining the social, physical, emotional, cognitive and motor development of preschool children, it has been tried, in the modifications to be made, to distinguish children as the premier user. It has been recognized as a result of researches that preschool education and games have paramount importance in child development. Exterior place settings in preschool education institutions, the principles in respect to the characteristics and choice of plants have been checked in terms of landscape architecture and some proposals have emerged in these fields. 2003, 84 pages