Mogan gölü ve çevresi örneğinde ıslak alanlardaki değişimin saptanması
Determining of changing on wetlands, a case study in Mogan lake
- Tez No: 131332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Wetlands, land cover, remote sensing, change detection, Lake Mogan
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOGAN GÖLÜ VE ÇEVRESİ ÖRNEĞİNDE ISLAK ALANLARDAKİ DEĞİŞİMİN SAPTANMASI Tahsin YILMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ Gelişen teknoloji ve artan nüfusla beraber, içinde yaşadığımız çevre günden güne değişmektedir. Bu değişikliklerin izlenmesi, gelişim yönünün belirlenmesi, peyzaj planlama çalışmalarının gerçekçi ve güvenilebilir kararlar üretebilmesi açısından oldukça önemlidir. Arazi örtüsü; arazi kullanımının belirlenmesinde ve fiziksel planlamayı gerçekleştirmede temel parametrelerden bir tanesini oluşturmaktadır. Uzaktan algılama ve CBS tekniklerindeki gelişmeyle bu konulardaki çalışmalar oldukça kolaylaşmıştır. Farklı kullanımların etkisine ve ani değişimlere açık olan ıslak alan benzeri duyarlı ekosistemlerde, arazi örtüsü haritalarının, değişim izleme çalışmalarında kullanılması, hızlı ve doğru plan kararlarının alınmasında önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Mogan Gölü ve yakın çevresinde 10 yıllık zaman süresinde arazi örtüsü üzerinde meydana gelen değişimler sayısal ortamda, farklı tarihlerde alınan uydu görüntülerinden yararlanılarak belirlenmiş ve çalışma alanında tanm alanlarının ve bitki örtüsünün azalırken, su yüzeyinin bir miktar genişlediği, alandaki en büyük değişimin ise kentsel+kıraç alanlardaki artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2003, 56 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Islak Alanlar, arazi örtüsü, uzaktan algılama, değişim izleme, Mogan Gölü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMİNİNG OF CHANGING ON WETLANDS, A CASE STUDY İN MOGAN LAKE Tahsin YILMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Superviser: Assoc. Prof Dr. Nilgül KARADENİZ The environment, in which we live in, is in a continues change with the developing technologies and increasing population. Following the changes, designating the direction of the progress are so important for landscape planning studies and for producing real and trustworthy decisions. Land cover, is one of the basic parameters for determining the land use and for physical planning. The studies within these themes have been eased by the developments in Remote Sensing and Geographical Information Systems (GIS) techniques. Land cover maps, for change detection studies and for making quick and right planning decisions, have a very important role in sensitive ecosystems such as wetlands under the influence of different usages and also the effects of sudden changes. In this study, the changes on the land cover within 10 years, at lake Mogan and close surroundings have been determined with satellite views gathered in different dates. As agricultural land and vegetation were decreasing, the waterscape has enlarged a bit but more of all the increase in urban+waste space was noticed for the study area. 2003, 56 pages