Boya endistrisinin atık sularının kimyasal yolla arıtılması ve pH kontrolü
Chemical treatment of wastewater for dye industry and it's pH control
  1. Tez No: 131336
  2. Yazar: TANER KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptive heuristic Criticism control, dye industry, chemical treatment of waste water, pH control
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOYA ENDÜSTRİSİNİN ATIK SULARININ KİMYASAL YOLLA ARITILMASI VE pH KONTROLÜ Taner KARAPINAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ALPBAZ Boya üretim endüstrisi dünyanın en büyük endüstrilerinden biridir. Günümüzde boya hem çeşitlilik hem de kalite açısından çok gelişme göstermiştir. Bu gelişmelerle beraber atık su kirliliği gibi çevre problemleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Arıtılmadan derelere verilen atık sular derelerdeki canlı yaşamım ve derelerden sulama yapılan alanları olumsuz etkilemektedir. Boya tık suyunda bulunan organik madde ve partiküller arıtım yapılarak atık sudan uzaklaştınlabilmektedir. Arıtım işlemini optimum kimyasal kullanımım sağlamak, insan faktörünü elimine etmek ve sürekli aynı kalitede atık su arıtımı için arıtım işleminin proses kontrolü altında yapılması düşünülmüştür. Bu çalışmada AKK ve PID kontrol yöntemleri kullanılmıştır. Her iki kontrol yönteminde de asit-baz ön deneyleri yapılmıştır. Asit-baz deneylerinde uygun olduğu görülen sistemde daha sonra atık su deneyleri yapılmıştır, atık su deneylerinde koagülent olarak FeCİ3 ve FeS04.7H20 kullanılmıştır. Yapılan her deney için zamana karşı pH denetim cevabı ve ayarlanabilen değişkenin zamana karşı pompa açıklığı grafikleri oluşturulmuştur. Yapılan deneyler sonucunda suyun kirliliği konusunda önemli bir değerlendirme parametresi olan COD değerleri ölçülmüştür. 2003, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Adaptive Heuristic Criticism denetim, boya endüstrisi, atık suyun kimyasal arıtımı, pH denetimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms. Thesis CHEMÎCAL TREATMENT OF WASTEWATER FOR DYE INDUSTRY AND IT'S pH CONTROL Taner KARAPINAR Ankara University Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ALPBAZ Dye production industry is one of the biggest industries of the world. Nowadays, dye showed up a considerable development in terms of variety and quality. Within these developments, environment problems like wastewater pollution started to come in existence. The wastewaters which are let to the rivers without treatment, effect the natural lives and the particles in the dye wastewater, can get away from the wastewater by treatment. The treatment process is thought to be done under the process control of the treatment process in order to ensure the optimum chemical use, to eliminate the human being factor and to ensure the same wastewater treatment continuously. Within this process the Adaptive Heuristic Criticism (AHC) and PID control methods have been used. By both of the control methods, acid-base practice experiments has been carried out. By acid-base experiments, wastewater experiments has been carried out later with in the suitable system. By those wastewater experiments FeCİ3 and FeS04.7H20 has been used as coagulant For every experiment carried out, graphics for the pH inspection answer up to time and pomp opening graphics for the adjustable variables up to time has been formed. As a result of the experiments done, a very considerable evaluation parameter called COD has been measured concerning the water pollution 2003, 87 pages