Marmara bölgesinde gıda sanayiinde yabancı sermayeli işletmelerin ekonomik yapısının ve gıda sanayiindeki yerinin araştırılması
Analysis of the economic structure of foreign enterprises in the food industry in the Marmara region and their role in the food industry
- Tez No: 131414
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Food Industry, Foreign Capital, Foreign Investment, Marmara Region, Economic and Financial Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
ÖZET Doktora tezi Marmara Bölgesinde Gıda Sanayiinde Yabancı Sermayeli İşletmelerin Ekonomik Yapısının ve Gıda Sanayiindeki Yerinin Araştırılması Tülin Yücel Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mehmet Bülbül Bu araştırmada Marmara bölgesinde, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Bursa'da faaliyet gösteren yabancı sermayeli gıda sanayii firmaları incelenmiştir. Belirlenen kriterler çerçevesinde tespit edilen toplam 20 adet yabancı sermayeli gıda sanayii firmalarının ekonomik analizleri yapılmış ve 1999 ve 2000 yıllarına ilişkin faaliyet sonuçlan ortaya konmuştur. Gıda sanayii firmalarının faaliyetleri, yatırımları, üretim yapılan, istihdam ve personel yapılan, satış ve ithalat ihracat yapılan incelenmiştir. Buna ilaveten Türkiye'ye yabancı sermayenin girişi, mevzuatı ve gıda sanayinde yabancı sermayenin durumu incelenmiştir. Bu firmalardan 34 adedi toplam 41 adet tesis ile Marmara bölgesinde faaliyet göstermektedir. Firmaların faal oldukları alt sektörler; maya sanayii, süt ve süt mamulleri sanayii, yaş meyve ve sebze işleme sanayii, bitkisel yağ sanayii, şeker ve şekerli mamuller sanayii, un ve unlu mamuller sanayii, dondurulmuş gıda sanayii, meyve suyu sanayii, domates salçası ve çerez imalatıdır. Yatırımların finansmanın %52,38'i sermayeden ve % 47,6'sı borç ve kredilerden sağlanmıştır. Firmaların aktifleri 2000 yılında 1999 yılma göre % 34,9 oranında artmıştır bunun % 40,75'i duran varlıklar ve % 59,24'ü ise dönen varlıklardır. Firmaların 2000 yılı brüt satışların oram %29,2'ye yükselmiş olup, bu oran Marmara ve Türkiye ortalamasından yüksektir. Faaliyet karlan 1999 yılında firmaların genelinde pozitif bir miktardayken, 2000 yılında zarara dönüşmüştür. Çalışmada incelenen firmaların ; likidite, karlılık ve verimlilik oranlan hesaplanmış olup bunlar Marmara bölgesi ve Türkiye'de faaliyet gösteren gıda sektörü firmalarının ortalamalarıyla karşılaştırılmıştır. 2003, 285 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Gıda Sanayii, Yabancı Sermaye, Yabancı Yatırım, Marmara Bölgesi, Ekonomik ve Finansal Analiz. T.C. YÖKSEKÖ&OT KÜRÜLÖ BGKÜMMİTASYON MERKEZİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD.Thesis Tülin Yücel Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Analysis of the Economic Structure of Foreign Enterprises in the Food Industry in the Marmara Region and their Role in the Food Industry. Supervisor: Prof.Dr.Mehmet Bülbül In this study, the economic activities of foreign food industry firms in the Marmara region in Istanbul, Kocaeli, Tekirdağ and Bursa were analyzed. A total of 20 Firms where determined by a certain criteria and their economic analysis were made and annual results for the years 1999 and 2000 were produced. The activities of this food industry firms, the investments, production structures, employment structures, sale and import export amounts were analyzed. Beside these, the foreign capital flow of Turkey in the light of the legislative framework for foreign investments and the foreign capital in the food industry was analyzed in particular. 34 firms are active in the Marmara Region with a total of 41 production plants. Their sectors of activity were yeast, dairy products, fresh fruit and vegetable processing, margarine, chocolate and candies, meal, frozen food, fruit juice, tomato paste and snacks. The financing structure for the investments show that; the use of capital is 52.38 % while depts and credits are 47.6 %. Asset capital values of the firms analyzed increased 34.9 % in 2000 out of these 40.75% fixed capital and 59.24 % of working capital. The average brutto sales in 2000 increased 29.2 % and were much higher than the averages of Marmara region and Turkey. While there was a positive profit in 1999 in year 2000 it dropped to negative values. In the study, liquidity, productivity and profitability ratios of the processing firms were calculated and compared with averages of Turkey and Marmara region average processing firms. 2003, 285 pages