Bala ilçesi Tohumlar, Kömürcü ve Evciler köylerinde kırsal kalkınma potansiyelinin tespiti üzerine bir araştırma
A Research on the determining of rural development potential of Tohumlar, Kömürcü and Evciler villages of Bala district in Ankara province
  1. Tez No: 131413
  2. Yazar: MUAFFAK SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN YILDIRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rural development, rapid rural appraisal, organization, SWOT analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA ÎLİ BALA İLÇESİ TOHUMLAR, KÖMÜRCÜ VE EVCİLER KÖYLERİNDE KIRSAL KALKINMA POTANSİYELİNİNİ TESBİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Muaffak SARIOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Nurettin YILDIRAK Bu araştırma Bala ilçesinin Kuzey-Batı kesiminde yer alan ve oldukça engebeli bir arazi yapısına sahip Tohumlar, Kömürcü ve Evciler köylerinde gerçekleştirilmiştir. Köylerde yol, su, elektrik ve kanalizasyon gibi alt yapı ve sağlık, eğitim gibi üst yapı hizmetleri yetersizdir. Köylerde monokültür tarım yapılmakta olup, verim düşüktür. Her üç köyde de geleneksel aile tipinden çekirdek aile tipine yönelik bir eğilim bulunmaktadır. Ortalama aile büyüklüğü Türkiye ortalamasının (4.50) allında 4.43 olarak saptanmıştır. Araştırmada ailelerin %20.00'sinin tarım dışı gelire sahip olduğu, %24.00'ünün kendilerini geçindirebilecek düzeyde gelire sahip bulunmadığı ve %61.17'sinin ise herhangi bir sosyal güvenlik olanağından yoksun bulunduğu anlaşılmıştır. Düşük verimlilik, örgütlenememe, insan kaynaklarının geliştirilememesi, kente yalan olmanın avantajlarından yararlanamama ve kalkınma kültürü konusundaki yetersizlikler köylerde kırsal kalkınma önündeki engelleri oluşturmaktadır. Köylerde kalkınmanın gerçekleştirilmesi için yapılması gereken temel faaliyet alanları ise, hayvansal ve bitkisel üretim, bağcılık ve meyvecilik, örgütlenme, su kaynaklan, kırsal sanayi, ağaçlandırma, tarımsal yayım, kırsal turizm, kırsal refah konularında yoğunlaşmaktadır. Araştırma alam, Ankara ilinin geri kalmış köyleri arasından gayeli olarak seçilmiştir. Araştırmada %50 hane halkı örneklemesi ile çalışılmış ve veri toplamak amacıyla anket yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Excel ve SPSS istatistik programlan kullanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında khi-kare ve korelasyon analizleri kullanılmış, bulunan sonuçlar SWOT analizi yardımı ile de yorumlanmıştır. 2003, 228 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kırsal kalkınma, hızlı kırsal değerlendirme, örgütlenme, SWOT analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A RESEARCH ON THE DETERMINING OF RURAL DEVELOPMENT POTENTIAL OF TOHUMLAR, KÖMÜRCÜ AND EVCİLER VILLAGES OF BALA DISTRICT IN ANKARA PROVINCE MuaffakSARIO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor:Prof.Dr.Nurettin YILDIRAK The research has been done at the villages of Tohumlar, Kömürcü and Evciler which are located in north-west part of Bala district at a highly mountainous area. The infrastructure services such as road, water, electricity, sewer systems and the other services such as health, education are insufficient. Monoculture farming system is practiced and the productivity is low. There is a tendency from traditional family to the nucleus family in three villages. Average family size is found as 4.43 which is a little below the Turkey average (4.50). According to the result of the research; %20.00 of the families have non-farming income, %24.00 of them do not have sufficient income level, and % 61.17 of them do not benefit from the social security services. Low productivity, lack of organization, the human resources which can not be developed well, not being able to benefit from the advantages of being close to the cities, weaknesses on development culture comprises of the obstacles of the rural development in the villages in question. The main activity areas in order to realize development in the villages are intensified on; animal and plant production, vineyard and fruit production, organization, water resources, rural industry, forestry, agricultural extension, rural tourism, rural welfare. The research area has been selected purposely among the villages of Ankara which are not well developed. 50% of the total families are sampled; the survey method has been used to collect the data. Excel and SPSS programmes have been used in the evaluation of the collected data. Chi-square and correlation analyses are used and the results found are evaluated with the SWOT analysis. 2003, 228 pages