Hareketler ve dokuz farklı geometri
Motions and nine different geometry
  1. Tez No: 131442
  2. Yazar: HASAN ES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Euclidean plane, Minkowskian plane, Galilean plane, Uniter geometry and Duality principle
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Doktora Tezi HAREKETLER VE DOKUZ FARKLI GEOMETRİ HASAN ES Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. H. Hilmi HACISALÎHOĞLU Bu çalışma 9 bölüm halinde düzenlenmiştir. İlk bölüm çalışmanın giriş bölümü olup, çalışmanın analizine ve önemine ayrılmıştır. ikinci bölüm temel kavramlar bölümüdür. Üçüncü bölümden itibaren geometriler ele alınmışlardır, tik olarak öklid geometrisi ve kinematiği üçüncü bölümü oluşturmuştur. Dördüncü bölümde Minkowski geometrisi ve kinematiği işlenmiştir. Beşinci bölüm Galile geometrisi ve kinematiği için ayrılmıştır. Altıncı bölümde Üniter geometri ve kinematiği Öklid geometrisi ve kinematiğine benzer şekilde işlenmiştir. Yedinci bölüm benzerlik geometrisi ve kinematiği içindir. Afin geometride eşafin ve eşalan grupların ele alındığı bölüm sekizinci bölümdür. Son bölümde Cayley - Klein geometrileri, kısmen ayrı ayrı ve kısmen hep birlikte ve kısmen de karşılaştırmalı olarak ele alınmışlardır. Bu incelemelerin esası dualite prensibidir. 2003, 130 sayfa ANAHTAR KELİMELER : öklid düzlemi, Minkowski düzlemi, Galile düzlemi, Üniter geometri ve Dualite prensibi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis MOTIONS AND NINE DIFFERENT GEOMETRY HASAN ES Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. H. Hilmi HACISALİHO?LU This thesis consists of nine chapters. First chapter is the introduction and it is devoted to analysis of the thesis. In the second chapter; we give the fundamental definitions and concepts. Starting from the the third chapter; we deal with geometries. Third chapter consistis of Euclidean geometry and kinematic. In the fourth chapter, we examine Minkowskian geometry and kinematic. fifth chapter is devoted to Galilean geometry and kinematic. In the sixth chapter, Uniter geometry and kinematic is examined in the same way as Euclidean geometry and kinematic Seventh chapter is for similarity geometry and kinematic In the eight chapter is for study equiafin and equiarea in affine geometry. In the last chapter, we examined Cayley-Klein geometries partly separtely, partly all together and partly comparitively. The basis of these examinations is duality principle. 2003, 130 pages