Türkiye'de kırsal kalkınma planlaması: Erzurum ili örneği
Rural development planning in Turkey: The case of Erzurum province
- Tez No: 131477
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TECER ATSAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Bölge Planlaması, Kırsal Kalkınma, Kalkınma Planlaması, Kırsal Kalkınma Projeleri, Tarımsal Yayım, Regional Planning, Rural Development, Development Planning, Rural Development Projects, Agricultural Extension. 11
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TÜRKİYE'DE KIRSAL KALKINMA PLANLAMASI: ERZURUM İLl ÖRNEĞİ Coşkun ŞEREFOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tecer ATSAN Çalışmanın amacı; Türkiye'de geçmişte yapılmış ve halen devam etmekte olan kırsal kalkınma projelerinin ve beş yıllık kalkınma planlarını incelemek ve uygulanmış olan kırsal kalkınma projelerinin eksik yönlerinin belirlenip gelecekte uygulanacak yeni projelere ışık tutmaktır. Ayrıca Erzurum ilinde kırsal alana yönelik çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı çalışmaları değerlendirmek ve bu aksaklıkların giderilmesi için gerekli hususları ortaya koymak. Bu çalışmada, Türkiye, Avrupa Birliği ve diğer bazı gelişmekte olan ülkelerde yapılan kırsal alana yönelik kalkınma planlan üzerinde durulmuş ve Erzurum'daki kırsal alana yönelik tarım kuruluşlarının yaptığı araştırmalar ve projeler çeşitli yönlerden incelenmiştir. Erzurum ilinde kırsal alana hizmet götüren tüm özel ve kamu kuruluşlarıyla mülakat ve gözlem yoluyla konuyla ilgili çeşitli veriler derlenmiştir. Çalışma sonucuna göre, Türkiye'de bugüne kadar uygulanan kırsal kalkınma projelerinden beklenen basan sağlanamamıştır. Bu çalışmalarla, bölge dışına olan göçlerin azaltılması hedeflenmiştir. Ancak yerel halkın istek, gereksinim ve katılımı dikkate alınmadığı için bölge dışı göçler sürmüştür. Ülkemizde uygulanan kırsal kalkınma projelerinde kırsal kalkınma yalnızca tarımsal kalkınma olarak algılanmış, diğer sektörler kalkınma kapsamı dışında tutulmuştur. Halbuki, kırsal kalkınma ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel boyutlan olan bir olgudur. 2003, 132 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RURAL DEVELOPMENT PLANNING IN TURKEY: THE CASE OF ERZURUM PROVINCE Coşkun ŞEREFO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asst Prof. Dr. Tecer ATSAN The objective of this study is to examine the current and past rural development projects and state planning organization five-year development plans and determine the strengths and weaknesses of these projects and put forward the principles to be taken into consideration in the future projects. In addition, to evaluate the activities of different organizations and institutions related to rural development in Erzurum. In the study an emphasis was put on the rural development plans in Turkey, European Union and Developing Countries. On the otherhand rural development activities of the agricultural institutions in Erzurum have been examined in different respects. The data for the study have been obtained through different interviews and observations within the public and private institutions surveying rural areas in Erzurum. It has been concluded that rural development projects in Turkey so far have not been as successful ad expected. Rural development activities have aimed at stopping the outmigration. But these projects have failed to prevent people from migrating into big cities. In Turkey, rural development has been taken as agricultural development and other sectors were excluded from this concept. In fact, rural development has economic, social, cultural and environmental dimensions. 2003, 132 pages