Erzurum Merkez ilçede tarım arazilerinde parçalanmanın nedenleri ve tarımsal gelire etkisi üzerine bir araştırma
A Study on the causes of agricultural land fragmentation and its impact on farm income in Central district of Erzurum province
- Tez No: 131476
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KARAGÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Arazi Parçalılığı, Arazi Koruma, Arazi Toplulaştırması, Tarımsal Gelir, Erzurum, Agricultural Land Fragmentation, Agricultural Conversation, Land Consolidation, Farm Income, Erzurum ll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ERZURUM MERKEZ İLÇEDE TARIM ARAZİLERİNDE PARÇALANMANIN NEDENLERİ VE TARIMSAL GELİRE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hediye KUMBASAROĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cahit KARAGÖLGE Tarım işletmelerinde arazilerin parçalı, dağınık ve şekillerinin düzensiz olması, bu parsellere gidip gelmede zaman kaybına, makine kullanımında zorluğa, modern tarım tekniğinin uygulanamamasma, sermaye ve işgücü israfına, toprak ve verim kaybına, arazi anlaşmazlıklarına yol açmakta ve bu sorunlar nedeniyle tarım işletmelerinin gelişmesi, modernleşmesi çok yavaş olmaktadır. Bu araştırmada, Erzurum merkez ilçedeki tarım işletmeleri örnek alınarak, işletme arazisinin parçalı ve dağınık olmasından kaynaklanan olumsuzlukları ortaya koymak ve bu sorunlara çözüm yollan aramak amaçlanmıştır. Araştırma yöresi olarak Erzurum Merkez ilçe seçilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, 34 köyde faaliyette bulunan 116 tarım işletmesinden anketlerle elde edilmiştir. Araştırmada ortalama parsel büyüklüklerine göre işletmeler 0-10 dekar, 10-20 dekar, 20-30 dekar ve 30+ dekar olmak üzere dört gruba ayrılarak analize tabi tutulmuşlardır. Yıllık faaliyet sonuçlarına göre, mevcut şartlarda, ortalama parsel büyüklüğü 30 dekardan fazla olan işletme grubunun, diğer gruplardan daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Tarımsal yapının iyileştirilmesi amacıyla yapılacak arazi toplulaştırması çalışmaları ile parsel sayılarını azaltmak, parsel büyüklüklerini artırmak ve parselleri düzgün bir hale getirmek mümkündür. Parsellerin büyük olması ve iyi bir şekil kazanması, işletme arazisinin daha verimli kullanılmasını, dolayısıyla tarımsal gelirin fazlalaşmasını sağlayabilecektir. 2003, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE CAUSES OF AGRICULTURAL LAND FRAGMENTATION AND ITS IMPACT ON FARM INCOME IN CENTRAL DISTRICT OF ERZURUM PROVINCE Hediye KUMBASARO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Cahit KARAGÖLGE Having agricultural lands that are scattered with irregular shape and small pieces causes loss of time when trips are made to the lands, difficulties in use of latest agricultural techniques, loss of land and productivity, disputes about the boundaries of lands, thus the process of improvement and modernization in the farms slows down. In this study, the problems caused by having scattered land with small pieces were identified in the farms of Erzurum central district. Data used in thus study was collected from 116 farms in 34 villages. The cross-tab analyses were conducted by classifying the farms in terms of average parcel size four groups. These groups are 0-10, 10-20, 20-30 and 30 decars and above. According to the results of annual activities, farms with 30 decars average parcel size in present condition have higher agricultural income per decar compared to other farms. Decreasing number of parcels and increasing size of parcels are possible by consolidating of lands to enhance agricultural structure. Increasing parcel size and having these lands in regular shape would increase productivity of agricultural activities and thus enhance agricultural income in the farms. 2003, 63 pages