Erzurum'da yem bitkilerinin üretim sistemi içerisindeki rekabet gücünün belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Study the determination of economic competition power of the forage crops in production system in Erzurum
  1. Tez No: 131479
  2. Yazar: NEVZAT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AVNİ BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Girdi, işgücü, yem bitkileri, üretim maliyeti, rekabet, Input, manpower, forage crops, production cost, competition 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM İLİNDE YEM BİTKİLERİNİN ÜRETİM SİSTEMİ İÇERİSİNDEKİ EKONOMİK REKABET GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nevzat KUÇUK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Avni BİRİNCİ Bu çalışma, 2C 9 1-2002 üretim dönemini kapsamakta olup, Erzurum'da yem bitkilerinin diğer tarla bitkilerine karşı, üretim sistemi içerisindeki rekabet gücünün ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. İşletmelerin belirlenmesinin İlk adımında gayeli örnekleme ikinci adımında ise tesadüfü örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen köylerdeki tarım işletmelerinde 17 Ocak -5 Şubat tarihleri arasında toplam 176 anket yapılmıştır. Anketlerdeki bilgiler kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmış, SPSSWIN ve EXCEL programlan ile değerlendirilmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama nüfus 6.2 kişi bulunmuş olup, toplam aile nüfusunun %69.2'sini faal nüfusun teşkil ettiği görülmüştür. Müteşebbis çiftçinin ortalama yaşı 53.1, eğitim durumlarının ise yaklaşık %72'sinin ilkokul mezunu olduğunu ve %16.4'ünün hiç eğitim almadığı tespit edilmiştir. İncelenen işletmelerde 2002 ürün maliyetleri tespit edilerek bölgede en karlı ürünün yonca olduğu tespit edilmiştir. 1 liralık değişken masrafla elde edilen brüt kar yönünden en karlı ürünler sırasıyla yonca, korunga, fiğ, şeker pancarı, fasulye, patates, 1 liralık toplam masrafa karşılık elde edilen net gelir bakımından ise en karlı ürünler sırasıyla yonca, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, fiğ olduğu tespit edilmiştir. Buğday ve arpa yetiştiriciliğinde, üretim için yapılan 1 liralık değişken ve toplam masraflar karşılığında elde edilen gelir bu masrafları karşılamamakta ve bu iki ürünün yetiştiriciliğinden zarar edildiği araştırma sonucunda tespit edilmiştir. Korunga da ise üretim için yapılan 1 liralık masrafa karşılık elde edilen gelir, değişken masrafları karşılamakta ancak üretim masrafları karşılanamamaktadır. 2003, 89 sayfa H, -.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE DETERMINATION OF ECONOMIC COMPETITION POWER OF THE FORAGE CROPS IN PRODUCTION SYSTEM IN ERZURUM PROVINCE Nevzat KÜÇÜK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Avni BİRİNCİ This study covers 2001-2002 production year and it was carried out to reveal the economic competition power of the forage crops in the production system in Erzurum. Farms were selected on purpose and randomly in the first and second steps of the selection process respectively. Selected farms were visited and farmers were interviewed trough face to face conversations which was resulted in 176 completed questionnaires. Data from the questionnaires were coded and typed on to the disk directly and analysed through SPSSWIN and MS Excel packages. Farm population was found to be 6,2 of which 69,2% makes active population. Average farmer age was found to be 53,1 and 72% of the farmers had only primary school education while 16,4% had no education. In examined farms, crop production costs for the year 2002 were determined. Cost analysis revealed that the most profitable crop was alfalfa with regard to both gross and net revenue. The most profitable crops for 1 TL of variable cost were alfalfa, sainfoin, vetch, sugar beet, dry bean and potato as were alfalfa, sugar beet, dry bean, potato and vetch the most profitable ones for 1 TL of total cost respectively. In wheat and barley production, incomes obtained in return of 1 TL of cost do not cover both variable and total costs while income obtained from 1 TL of cost covers only variable but not total cost in sainfoin production (dry fodder) 2003, 89 pages