Poli-3-(I-naftiltiyofen)'in elektrokimyasal ve optik özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of electrochemical and optical properties of poly-3-(I-naphthylthiophene)
- Tez No: 131492
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümlü voltametri, kronoamperometri, elektropolimerizasyon, polaron, bipolaron, Cyclic voltammetry, chronoamperometry, electropolymerization, polaron, bipolaron
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİ-3-(l-NAFTtLTİYOFENİN)'İN ELEKTROKİMYASAL ve OPTİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Kani ZİLBEYAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dali Danışman: Prof. Dr. Ümit DEMİR 3-(l-naftiltiyofen) birkaç kimyasal reaksiyon ile sentezlendi ve platin elektrot kullanılarak elektropolimerizasyon yapıldı. Monomerin tetrabütilamonyum hekzaflorofosfat/asetonitril çözeltisindeki dönüşümlü voltamogramı radikal katyon oluşumuna uygun olan 1,4 V'ta bir oksidasyon dalgası gösterir. İki redoks çifti elektrot yüzeyinde depozite olan polimerin indirgenme ve yükseltgenmesine uygun olarak gözlendi. Poli-3(naftiltiyofen)'in kronoamperomogramı akım maksimumu gösterir. Rahatlama prosesi ile ilgili olan akım maksimumu katodik potansiyellerden anodik potansiyellere atlanıldığında gözlenir. Nötral polimer 351 nm'de absorbsiyon gösterirken, p-doplanmış polimer 510 nm'de absorbsiyon gösterir. Bu sonuçlar polaron ve bipolaraon modelleri ile açıklanır. 2003, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION of ELECTROCHEMICAL and OPTICAL PROPERTIES of POLY-3-O-NAPHTHYLTHIOPHENE) Kani ZİLBEYAZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ümit DEMİR 3-(l-naphtylthiophene) was synthesized by several chemical reactions and electropolymemerized at a platinum electrode. Cyclic voltammogram of monomer in tetrabutylammonium hexafluora-phosphate/acetonitrile solution shows an oxidation wave at about 1,4 V which corresponds to formation of the radical cations. Two redox couples were observed corresponding to the reduction and oxidation of the polymer deposited at the electrode surface. Chronoamperogram of poly-3-(l-naphtylthiophene) shows current maximum. The current maximum related to relaxation processes can be observed when the potentials is stepped from cathodic potentials to anodic potentials. While neutral polymer displayed absorbance at 351 nm, p-doping polymer exhibited absorbance at 510 nm. These resultings are explained in terms of the polaron and the bipolaron models. 2003, 70 papers